1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. EMO: Evlerde elektrik bu yıl % 22 zamlandı

EMO: Evlerde elektrik bu yıl % 22 zamlandı

Enerji Günlüğü - Elektrik Mühendisleri Odası(EMO), dün yapılan elektrik zamlarının ardından bu yıl elektrik fiyatlarındaki artışın konutlar için...

EMO: Evlerde elektrik bu yıl % 22 zamlandı

Enerji Günlüğü - Elektrik Mühendisleri Odası(EMO), dün yapılan elektrik zamlarının ardından bu yıl elektrik fiyatlarındaki artışın konutlar için yüzde 22 olurken, diğer tarife gruplarında yüzde 25'i aştığını bildirdi. 

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) elektriğe yapılan zam ile ilgili bir açıklama yaptı. Açıklamada, “Enflasyon hedefinin yüzde 13.4 olarak açıklandığı gün, doğalgaz ve elektrik fiyatlarına enflasyon hedefini yalanlayan zamlar yapıldı: Böylece 8 ayda elektrik fiyatlarındaki artış; konutlar için yüzde 22 olurken, diğer tarife gruplarında yüzde 25'i de aştı” denildi.

ASGARİ ELEKTRİK FATURASI 116 LİRAYA ÇIKTI

Açıklamaya göre, konut kullanıcılarının elektrik fiyatlarına 1 Ağustos'tan itibaren geçerli olmak üzere yapılan yüzde 9'luk artışla 230 kilovatsaatlik asgari elektrik tüketimi olan bir ailenin aylık faturası 116 liraya çıktı. Böylece Aralık 2017'de aynı tüketim için 95 lira ödeyen bir aile artık 21 lira daha fazla ödeme yapmak zorunda kalacak.

ÇİFTÇİLER ELEKTRİĞİ % 27 ZAMLI KULLANACAK

Elektrik fiyatlarına yapılan zam oranının sanayi, ticarethaneler, tarımsal sulama, aydınlatma ve genel aydınlatma için daha da yüksek düzeyde gerçekleştiğine dikkat çekilen açıklamada, “Alçak gerilimden elektrik alan aboneler içinde yılbaşından itibaren en yüksek elektrik zammı; tarımsal sulama tarifesinde gerçekleştirildi. Bugünden itibaren geçerli olan yüzde 13.9'luk zamla birlikte çiftçiler bu yıl elektriği yüzde 27.2 zamlı kullanacaklar. Tarımsal sulamaların arttığı dönemde yapılan zam tarımsal üretimi olumsuz etkileyeceği gibi temel besin maddelerinde de enflasyonu artırıcı bir etki yapacak.

Sanayi aboneleri için yüzde 14'lük zamla yılbaşından itibaren kümülatif olarak yapılan elektrik fiyat artışı yüzde 26.7'ye ulaşmış oldu. EPDK kararıyla 1 Nisan 2018'den itibaren uygulanmaya başlanan son kaynak tedarik tarifesiyle büyük sanayi kuruluşlarının elektrik fiyatlarına da zaten yüksek oranlı zamlar, aylık olarak yansıtılır hale getirilmişti. Ticarethanelerde 1 Ağustos'tan geçerli yüzde 13.9'luk artışla, 2017 yılsonuna göre yapılan zam oranı yüzde 27.1'e tırmandı.

Tarife grupları içinde en yüksek zam; görevli tedarik şirketinden enerji alan iletim sistemi kullanıcılarına yapıldı. Bu gruba Ağustos 2018'den itibaren geçerli yüzde 15.9 oranında yapılan zamla yılbaşından itibaren gerçekleşen elektrik fiyat artışı yüzde 29'u aştı.” denildi.

 
Etiketler : , , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler