1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. EMO: Toptan elektrik fiyatındaki indirim tüketiciye yansıtılmalı

EMO: Toptan elektrik fiyatındaki indirim tüketiciye yansıtılmalı

EMO, toptan elektrik fiyatlarında yapılan indirimin, tüketiciye yansıtılması gerektiğini bildirdi. 

EMO: Toptan elektrik fiyatındaki indirim tüketiciye yansıtılmalı

Enerji Günlüğü - EMO, toptan elektrik fiyatlarında yapılan indirimin, tüketiciye yansıtılması gerektiğini bildirdi. 

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), 47. Dönem Yönetim Kurulu imzasıyla yayınladığı açıklamada elektrik fiyatlarında yapılan küçük indirimlerin dağıtım bedeline yapılan zamla yok olduğunu duyurdu ve toptan elektrik fiyatlarındaki indirim oranının tüketici faturalarına da yansıtılması gerektiğini açıkladı.  

Açıklamada Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu`nun (EPDK) 26 Mart 2021 tarihinde yayımladığı tarife tablolarına göre, değişik abone grupları için uygulanan enerji bedelinde cüzi oranda indirime gidildiği hatırlatıldı ve sanayi ve tarımsal sulama aboneleri için uygulanan enerji bedelinde binde bir; ticarethane, mesken ve aydınlatma aboneleri için de binde 2 oranında indirim yapıldığı; şehit aileleri ve muharip malul gaziler için indirim oranının ise binde 4 olduğu kaydedildi. 

Açıklama şöyle devam etti, “Ancak söz konusu indirim dağıtım bedellerine yapılan binde 4’lük zamla yok edilirken, tüketicinin toplam ödeyeceği fatura değişmemiştir. Öte yandan kamu toptan elektrik satış şirketi Elektrik Üretim AŞ`nin (EÜAŞ) toptan satış fiyatlarında yüzde 17,5 indirim yapılarak, elektriğin birim fiyatı 20,5 kr/kWh`ten 16,9 kr/kWh`e düşürülmüştür. EÜAŞ toptan satış fiyatlarında artış söz konusu olduğunda tüketiciye zamlı olarak yansıyan tarifeler, indirimler söz konusu olduğunda nedense hiç etkilenmemiştir”.

emo-tablo.jpg

 

İNDİRİM ŞİRKETLERE KAYNAK AKTARMANIN YOLU OLDU

“EÜAŞ toptan satış fiyatlarında yapılan indirimler, yaygın salgın hastalığın yeniden yükselişe geçtiği böyle bir dönemde dahi tüketici faturalarına yansıtılmayarak, sadece şirketlere kaynak aktarmanın yolu olarak kullanılmaya devam edilmektedir.

Elektrik enerjisinin eğitimde, sağlıkta, ulaşımda olduğu gibi kamu hizmeti niteliği taşıdığını bildiren açıklama şöyle sona erdi, “Gerek toptan elektrik fiyatındaki indirim gerekse enerji bedelinde yapılan indirimin, elektrik üretim maliyetlerinin düştüğü anlamına geldiği göz önüne alınırsa, bu düşüşlerin doğrudan tüketiciye yansıtılması gerekmektedir”.

Önceki ve Sonraki Haberler