1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. EMO`dan Akkuyu`ya ÇED eleştirisi

EMO`dan Akkuyu`ya ÇED eleştirisi

Enerji Günlüğü - Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), Akkuyu Nükleer Santrali'nin Çevresel Etki Değerlendirme başvurusunun reddedilmesi gerektiğini ileri...

EMO`dan Akkuyu`ya ÇED eleştirisi

Enerji Günlüğü - Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), Akkuyu Nükleer Santrali'nin Çevresel Etki Değerlendirme başvurusunun reddedilmesi gerektiğini ileri sürdü. Gerekçe, sürecin demokratik şekilde yürümemesi. 

EMO, Akkuyu Nükleer Santrali'ne ilişkin Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) çalışmalarına ilişkin açıklamalarda bulundu. EMO, ÇED sürecinin demokratik şekilde yürütülmediğini savunarak, "olumsuz" karar verilmesini istedi.

“ÇED SÜRECİ GÖSTERMELİK”

ÇED sürecinin "göstermelik" olarak yürütüldüğü iddia edilen açıklamada, ayrıca halkın görüşü alınmış gibi gösterilse de sürecin demokratik şekilde işletilmediği savunuldu. İnceleme Değerlendirme Komisyonu'nun sağlıklı bir değerlendirme yapacağına ilişkin kuşku taşındığı belirtilen açıklamada, toplantıya sadece kamu kurumları ve santrali yapacak şirketin davetli olması eleştirildi.

“RAPOR’DA ONLARCA EKSİK VAR”

Açıklamada, ÇED raporuna ilişkin şu değerlendirmelerde bulunuldu: 

"Hazırlanan ÇED raporuna göre 'ÇED Olumlu' belgesi verilemez. Her ne kadar 3 bin 130 sayfa gibi oldukça kabarık bir metin olmasına rağmen, incelendiğinde, metnin kurum görüşleri taranarak verilen görüşler dışında, nükleere övgü düzen metinlerin eklektik olarak yan yana getirilmesinden ibaret olduğu görülmektedir.

Raporda yer alan nükleer santrallerin doğal ve ekolojik etkileri, depremsellik, radyasyon etkileri, nükleer atıklar, sosyoekonomik etkiler, insan sağlığı ve maliyet analizi bölümleri onlarca eksikliği içinde barındırmaktadır. Bu haliyle rapor sadece nükleere övgü düzmekten öteye gitmemektedir. Maalesef insanların nükleer santrallara ilişkin kaygılarını derinleştirmektedir."

Önceki ve Sonraki Haberler