1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. En çok iade edilen lisans türü HES oldu

En çok iade edilen lisans türü HES oldu

Enerji Günlüğü - Yeni Elektrik Piyasası Kanunu'nun getirdiği, gerçekleşmeyen projeler için lisansını iade ederek teminatını geri alma hakkından en...

En çok iade edilen lisans türü HES oldu

Enerji Günlüğü - Yeni Elektrik Piyasası Kanunu'nun getirdiği, gerçekleşmeyen projeler için lisansını iade ederek teminatını geri alma hakkından en çok hidroelektrik santrali projesi sahipleri yararlandı. 

EnerjiIQ'nun haberine göre 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu’nun geçici 9. Maddesi uyarınca; yatırımını yapmayan veya yapamayan şirketlerin herhangi bir yaptırımla karşılaşmadan projelerinden vazgeçerek teminatlarını almaları için tanınan son tarih olan 30 Nisan 2013, piyasa adına önemli bir dönüm noktası oldu. 30 Nisan itibariyle özel şirketler; toplam kurulu gücü yaklaşık 13 bin 574 MW olan

168 projeden vazgeçti.

KURULU GÜÇTE GAZ SANTRALLERİ ÖNDE

Vazgeçilen projelerde kurulu güç büyüklüğü açısından en büyük payı doğalgaz santralleri aldı. Bu kapsamda toplam 8.921 MWe kurulu güce sahip 29 doğalgaz yakıtlı termik santral projesinden vazgeçildi. Vazgeçilen projeler arasında kurulu güç ve kaynak bazında doğalgaz santrallerini 1661 MW ile 105 adet hidroelektrik santrali izledi. Rüzgarda ise büyük bir kısmı çoklu başvurular arasında yer alan toplam kurulu gücü 895 MW olan 25 adet projeden vazgeçildi. Bu yatırımlardan vazgeçen yatırımcıların, EPDK’ya lisans başvuru sürecinde vermiş olduğu teminat mektupları iade edilecek.

EnerjiIQ'nun sektör temsilcileri ve yatırımcılarla yaptığı görüşmelerde tespit ettiği vazgeçme nedenleri arasında şunlar öne çıkıyor:

1. Merit Order beklentisinin değişmesi

2. Fizibilitelerin tutmaması

3. Finansman ve kredi bulunamaması

4. İzin ve ruhsat sorunları ile çevresel ve toplumsal faktörler

5. Yargı kararları

6. Tesis verimliliğinin ön plana çıkması

Önceki ve Sonraki Haberler