1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. En sıcak son 7 yıl yaşandı

En sıcak son 7 yıl yaşandı

Son yedi yıl, dünya genelinde kayıtlara geçen en sıcak yedi yıl oldu.

En sıcak son 7 yıl yaşandı

Enerji Günlüğü - Son yedi yılın kayıtlara geçen en sıcak yıllar olduğu kaydedildi. 

Avrupa Komisyonu adına Avrupa Orta Vadeli Hava Tahminleri Merkezi (ECMWF) tarafından yürütülen Copernicus İklim Değişikliği Servisi (C3S) küresel olarak son yedi yılın açık bir farkla kaydedilen en sıcak yedi yıl olduğunu gösteren yeni verileri yayınladı. Verilere göre, son yedi yıl, dünya genelinde kayıtlara geçen en sıcak yedi yıl oldu. 

Bu yedi yıl içinde 2015, 2018 ve 2021 daha serin yıllar arasında yer alıyor. Bir taraftan da 2021’de Avrupa en sıcak yazını yaşadı. Sıcaklık değerleri, 2010 ve 2018'de yaşanan diğer en sıcak yazlardan çok az daha yüksekti.

Verilere göre ayrıca karbondioksit ve metan konsantrasyonları artmaya devam ediyor. Atmosferik sera gazı konsantrasyonlarının 2021 yılı boyunca artmaya devam ettiği, karbondioksit (CO2) seviyelerinin yıllık küresel ortalamasının yaklaşık 414 ppm’lik rekor seviyeye ulaştığını ve metan (CH4) seviyesinin de yaklaşık 1876 ppb’e ulaşarak yıllık rekoru kırdığı bildirildi. 

YANGINLAR KARBON EMİSYONLARINI ARTTIRDI

Dünya çapındaki orman yangınlarından kaynaklanan karbon emisyonları, özellikle Sibirya'daki yangınlarla körüklenerek toplam 1850 megatona ulaştı. Bu, geçen yıla göre (1750 megaton karbon emisyonu) biraz daha yüksekti ancak 2003'ten bu yana azalan bir eğilim görülüyor.

 

Önceki ve Sonraki Haberler