1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. BİYOKÜTLE

  4. En yüksek YEKDEM desteği jeotermal ve biyometana

En yüksek YEKDEM desteği jeotermal ve biyometana

Yılın son çeyreğinde YEKDEM kapsamında en yüksek destek kilovatsaat başına 62,85 kuruş ile jeotermal santraller ile biyometanizasyon bazlı biyokütle santrallerine verilecek.

En yüksek YEKDEM desteği jeotermal ve biyometana

Enerji Günlüğü - Yılın son çeyreğinde YEKDEM kapsamında en yüksek destek kilovatsaat başına 62,85 kuruş ile jeotermal santraller ile biyometanizasyon bazlı biyokütle santrallerine verilecek.

EPİAŞ, 01.07.2021 tarihinden 31.12.2025 tarihine kadar işletmeye girecek YEK Belgeli yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı elektrik üretim tesisleri için uygulanacak güncellenmiş fiyatları açıkladı. Açıklamaya göre, 2021 yılının son çeyreğinde YEKDEM kapsamında en yüksek destekleme alım fiyatı, kilovatsaat başına 62,85 kuruş ile jeotermal kaynaklara dayalı santraller ile biyometanizasyon bazlı biyokütle santralleri için belirlendi. En düşük destekleme fiyatı ise 37,25 kuruş ile rüzgar, güneş ve çöp gazına dayalı BES’ler için belirlendi. 

Termal bertarafa dayalı biyokütle santrallerine sağlanacak destek tutarı ise kilovatsaat başına 58,20 kuruş olurken, hidroelektrik santrallere sağlanacak destek tutarı kilovatsaat başına 46,56 kuruş olarak belirlendi.

YERLİ AKSAM DESTEĞİ 9,31 KRŞ/KWh

Ayrıca 2021 yılının son çeyreğinde YEKDEM yerli aksam desteği kWh başına 9,31 kuruş olarak uygulanacak. 3. Çeyrekte bu destek kWh başına 8,72 kuruş olarak uygulanmıştı. 

1 Temmuz 2021 sonrası YEKDEM kapsamındaki kilovatsaat başına verilecek destekleme fiyatı tutarları, mevcut uygulamadan farklı olarak döviz yerine TL cinsinden belirlenmişti. TL cinsinden belirlenen destekleme alım fiyatları, Ocak, Nisan, Temmuz ve Ekim aylarında olmak üzere her yıl dört kez güncellenecek. Güncelleme için oluşturulan formülde enflasyon oranları ile döviz kurları değişken olarak kullanılıyor. 

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü

Önceki ve Sonraki Haberler