1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Endoks Enerji’den büyük PV performans izleme çalışması

Endoks Enerji’den büyük PV performans izleme çalışması

Enerji Günlüğü (SolarTR 2016) – Endoks Enerji, Avusturyalı bir ortak ile Türkiye’de PV sistemleri üzerine yapılmış, en büyük performans izleme çalışmasını...

Endoks Enerji’den büyük PV performans izleme çalışması

Enerji Günlüğü (SolarTR 2016) – Endoks Enerji, Avusturyalı bir ortak ile Türkiye’de PV sistemleri üzerine yapılmış, en büyük performans izleme çalışmasını gerçekleştiriyor.

SOLAR TR2016 Konferansı'nda konuşan Endoks Enerji Genel Direktörü Erman Terciyanlı, şu ana kadar Türkiye’de PV sistemleri üzerine yapılmış, en büyük performans izleme çalışmasını gerçekleştirdiklerini söyledi.

Şu an projenin tasarım kısmının bittiğini, saha kısmına geçilmekte olduğunu belirten Terciyanlı, bu projede Avusturyalı bir partnerle çalıştıklarını kaydetti.

Terciyanlı, “Bu çalışmada daha geniş ölçekli bir izleme sistemi tasarladık. Daha önceki çalışmalar hep küçük çaplıydı. Burada, 40 megawatlık santrali merkezi tek bir noktadan izleyebilen bir sistem kurduk. Trafo ve grid izlemesini tek bir noktadan yapıyoruz. Ve hem şebeke hem de işletmeci tarafından görülebiliyor.” dedi.

Bu çalışmada ayrıca sanal bir meteoroloji istasyonu gibi işleyen bir yapı kurguladıklarını kaydeden Terciyanlı, şu an 38 noktadan ölçüm oluşturduklarını ifade etti.

Terciyanlı, bu çalışmada gördüklerini şöyle özetledi: “Performans karşılaştırmasındaki en büyük sorun veri kalitesinde. İkincisi, size sahadaki yerleşimin yanlış verilmesi. Ve görüyoruz ki yeni tekniklerle daha doğru veriler elde edilebiliyor. Bu arada daha ‘akıllı cihazlara’ ihtiyaç olduğunu da görüyoruz.”

Melis ÇALAPKULU – Enerji Günlüğü

 

Önceki ve Sonraki Haberler