1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Enerji Ar-Ge’lerinin %80`ini bakanlık finanse edecek

Enerji Ar-Ge’lerinin %80`ini bakanlık finanse edecek

Enerji Günlüğü -  Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, enerji konulu Ar-Ge projelerini desteklemek amacıyla vereceği hibe oranlarını belirledi. Buna...

Enerji Ar-Ge’lerinin %80`ini bakanlık finanse edecek

Enerji Günlüğü -  Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, enerji konulu Ar-Ge projelerini desteklemek amacıyla vereceği hibe oranlarını belirledi. Buna göre Bakanlık, desteklenmesine karar verilen proje bütçelerinin yüzde 80'ini karşılayacak. Destekleme süresi ise 2 yıl olarak uygulanacak. 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın Enerji Sektörü Araştırma-Geliştirme Projeleri Destekleme Programına (ENAR) Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılması Hakkında Yönetmelik'i Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelikle Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından enerji politikalarına, arz güvenliğine, yerli enerji teknolojileri ve endüstrisine hizmet edecek şekilde oluşturulacak bilimsel ve teknolojik bilgiyi ürüne, sürece, yönteme, uygulamaya veya sisteme dönüştürmesi amacıyla teknoloji geliştirme ve yenilik odaklı araştırma, geliştirme, iyileştirme içeren proje çalışmalarının desteklenerek izlenmesi, sonuçlandırılması ve sonuçların değerlendirilmesine ilişkin usul ve esasları düzenlendi. 

ENAR PROJE BÜTÇESİNİN YÜZDE 20'Sİ FİRMA TARAFINDAN KARŞILANACAK

Bir önceki yönetmelikte projelere bakanlık tarafından nakdi destek sağlanacağı ifade edilirken, herhangi bir destekleme oranı verilmemişti. Yeni Yönetmelikle desteklenmesine karar verilen ENAR proje bütçesinin azami yüzde 80'inin Bakanlıkça, en az yüzde 20'sinin ise firma tarafından nakdi olarak karşılanacağı belirtildi. Projede özel şirketlerden, dernek ve sivil toplum kuruluşlarından, Avrupa Birliği çerçeve programları ve benzeri uluslararası kaynaklardan sağlanan geri ödemesiz destekler ve destek başvuruları proje başvurularında belirtilecek. Bu şekilde sağlanan hibe ve destekler desteğin alındığı gidere yönelik olan harcamalardan düşülerek desteklenmeye esas olan harcama tutarı belirlenecek. Belirlenen bu tutar üzerinden söz konusu oranlar dahilinde destekleme yapılabilecek. Proje için ön görülen bütçenin yetersiz kalması halinde enerji konulu Ar-Ge projeleri (ENAR) yönlendirme heyeti tarafından uygun görülmesi şartı ile Bakanlık tarafından projeye en fazla proje toplam bütçesinin yüzde 10'u kadar ek bütçe verilebilecek.

DESTEKLEME SÜRESİ 3 YILDAN 2 YILA İNDİRİLDİ

ENAR projeleri destekleme süresi ise 3 yıldan 2 yıla indirildi. Ancak projenin süresinde sona ermemesi halinde ve gereksinimlere uygun olarak Genel Müdürlükçe uygun görülmesi şartı ile en fazla 6'şar aylık iki dönem ek süre verilebilecek. ENAR programı kapsamında desteklenmesi uygun bulunan projeler, proje ortağı firmanın birinci dönem katkı payını yatırması ve alımların başlaması ile proje sözleşmesinde belirtilen tarih itibari ile başlamış sayılacak. Projelerin ön değerlendirilmesi, ENAR projeleri yönlendirme heyeti tarafından yapılacak ve ENAR projeleri yönlendirme heyeti tarafından değerlendirilmeye uygun görülen projeler proje değerlendirme heyeti üyelerine en geç 28 Şubata kadar gönderilecek. Kamu menşeili başka bir kaynak tarafından desteklenerek devam eden veya sonuçlandırılmış projelere destek sağlanmayacak. Yatırıma ve temel araştırmaya yönelik projeler ile eksik belge içeren projeler değerlendirmeye alınmayacak.

2013 YILI BAŞVURULARI

Yönetmeliğe eklenen geçici madde ile 2013 yılı başvurularına ilişkin bilgilendirme de yapıldı. Buna göre, 2013 yılı proje başvuruları 31 Aralık 2012 tarihi yerine Genel Müdürlük tarafından ilan edilen tarihe kadar yapılacak. Yönetmelikte söz konusu olan proje süreci ile ilgili diğer tarihlerinde oluşan gecikme süresi kadar ötelenecek.

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler