1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Enerji arzı altyapısı için KKTC ile işbirliği anlaşması

Enerji arzı altyapısı için KKTC ile işbirliği anlaşması

KKTC ve Türkiye arasında 2016 yılında imzalanan enerji işbirliği anlaşması onaylandı ve yürürlük kazandı.

Enerji arzı altyapısı için KKTC ile işbirliği anlaşması

Enerji Günlüğü - KKTC ve Türkiye arasında 2016 yılında imzalanan enerji işbirliği anlaşması onaylandı ve yürürlük kazandı.

Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Hükümeti Arasında Enerji Alanında İş Birliğine İlişkin Anlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun, yayımlanarak yürürlüğe girdi. 

Buna göre 11 Ekim 2016 tarihinde İstanbul’da imzalanan Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Enerji Alanında İş Birliğine İlişkin Anlaşma onaylandı. 

Söz konusu anlaşmada işbirliği yapılacak alanlar şöyle bildiriliyor:

  • Taraflar arasında elektrik altyapısının tesisi, işletilmesi, rehabilitasyonu ve elektrik iletimi alanında ortak projelerin tespiti ve geliştirilmesi.
  • KKTC ile Türkiye Cumhuriyeti arasında deniz geçişi ile elektrik arz güvenliği sağlamak ve çeşitli ekonomik enerji kaynaklarına ulaşımı sağlamak maksadıyla enterkonnekte sistem kurulması.
  • Petrol ve doğalgaz altyapılarının tesisi ve bakımı, petrol türevlerinin pazarlanması alanlarında projelerin belirlenmesi ve geliştirilmesi.
  • KKTC’de yenilenebilir enerji projelerinin geliştirilmesi.
  • Enerji alanı ile ilgili seminerler, konferanslar ve toplantıların düzenlenmesi. 
  • Enerji alanındaki mevzuatların ve ülke uygulamalarının gözden geçirilerek mevzuat uyumlaştırılmasına yönelik ortak çalışmaların yürütülmesi.
  • KKTC’de enerjiyle ilgili kurumsal yapılanmanın geliştirilmesi ve desteklenmesi; Ekonomi ve Enerji bakanlığında Akaryakıt Birimi Laboratuvarının geliştirilmesi için çalışmalar yapılması. 
Önceki ve Sonraki Haberler