1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Enerji Bakanı Dönmez Kazakistan’da enerji bağlantılarını artırıyor

Enerji Bakanı Dönmez Kazakistan’da enerji bağlantılarını artırıyor

Enerji Bakanı Dönmez, Almatı’da yaptığı konuşmada toplantıya katılan ülkelere daha fazla elektrik ve hidrokarbon enterkoneksiyonu oluşturulmak üzere iş birliği teklif etti.

Enerji Bakanı Dönmez Kazakistan’da enerji bağlantılarını artırıyor

Enerji Günlüğü - Enerji Bakanı Dönmez, Hazar Denizi’nin doğusu ve batısının iş birliğiyle birleştirilebileceğini ifade ederek, Türk devletleri arasında enerji bağlantılarını oluşturmak üzere çalışılması gerektiğine vurgu yaptı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Kazakistan'ın Almatı şehrinde gerçekleşen Türk Devletleri Teşkilatı Enerji Bakanları Toplantısı'nda konuşma yaptı. Dönmez, yaklaşık üç yıldır enerji piyasaları açısından son derece kritik bir dönemden geçildiğini söyledi.

Bakan Dönmez, pandemi sonrası toparlanma sürecinin enerji sektörü üzerinde baskı oluşturduğunu belirterek, artan fiyatlar ve olağandışı hava koşulları sebebiyle enerji arz güvenliği endişelerinin devam ettiğini söyledi. Jeopolitik açıdan yaşanan gerilimlerin endişeleri daha fazla tetiklediğini, böylece piyasalarda istikrarsızlık ve fiyat artışlarının görüldüğünü Aktaran Dönmez, “ Bu nedenle dengeli, uzun vadeli ve akılcı bir planlama gerektiren enerji arz güvenliğimiz açısından kaynakların ve güzergahların çeşitlendirilmesi büyük önem arz etmekte" dedi.

Petrol ve doğal gaz fiyatlarında fahiş rakamlarla karşılaşıldığına işaret eden Bakan, ithalata bağımlı ülkelerin mevcut fiyatlar karşısında tüketicilerini korumak amacıyla adımlar attığını söyledi. Henüz gelişmekte olan ülke konumunda olan Türkiye'nin ise sürekli büyüyen enerji talebi ve yüksek ithalat bağımlılığı olduğunu hatırlatan Dönmez, "Bu nedenle sürdürülebilir kalkınmanın bizim için önemi büyüktür. Bizler yerli petrol ile gaz arama ve bunların üretimini artırmak, petrol ve gaz tedarik kaynaklarını ve ilgili altyapıyı çeşitlendirmek, yenilenebilir enerji kullanımını yaygınlaştırmak, enerji karışımımızı çeşitlendirmek için nükleer santraller kurmak ve enerji verimliliğini artırmak amacıyla büyük çabalar sarf ediyoruz" açıklamasında bulundu.

YENİ DOĞAL GAZ REZERVİ 2023’TE ŞEBEKELERE ULAŞACAK

Fatih Dönmez, ülkenin yenilenebilir enerji kapasitesinin toplam kurulu güç içindeki payının yüzde 54'e ulaştığını anımsatarak, rüzgâr enerjisi hususunda Türkiye'nin öncü ülkelerden biri olduğunu belirtti.

Ülkenin mevcut enerji bağımlılığıyla mücadele kapsamında, Karadeniz ve Akdeniz bölgelerinde petrol ve doğal gaz arama hedefiyle yeni bir açık deniz programının faaliyete geçtiğini duyuran Dönmez, 2020 yılında Karadeniz'de keşfedilen 540 milyar metreküp doğal gaz rezervini hatırlattı. Yeni rezerv bulmaya yönelik çalışmaların devam ettiğini bildiren Bakan, “Bu gazı önümüzdeki yıla kadar ülkemiz şebekesine dahil etmeyi planlamaktayız" şeklinde konuştu.

YENİ ULUSAL ENERJİ VERİMLİLİĞİ EYLEM PLANI YOLDA

Enerji verimliliğinin önemine işaret eden Bakan, “Enerji verimliliği, enerji güvenliğinin sağlanmasında kilit bir role sahip. Çünkü enerji verimliliğinin, bir ülkenin enerji talebindeki artışı kademeli olarak azaltmada büyük katkısı bulunmakta. Bu bağlamda bizler de 2017-2023 yıllarını kapsayan Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı'nı hazırladık ve bu plan çerçevesinde önemli hedefler belirledik. Son 15 yılda enerji verimliliği projelerine 6,5 milyar dolar yatırım yaptık. Bu sayede yaklaşık 16 milyon ton emisyon azaltımı gerçekleştirdik. 2023 dönemi sonrasına yönelik yeni bir Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı hazırlamak amacıyla da şimdiden çalışmalarımızı başlattık" diye konuştu.

DÖNMEZ’DEN TOPLANTIYA KATILAN DEVLETLERE İŞBİRLİĞİ ÇAĞRISI

Toplantıya katılan ülkeler arasında iş birliğinin artırılması gerektiğini savunan Dönmez konuşmasına şu sözlerle devam etti:

"Ülkelerimiz birçok alanda birbirini tamamlayıcı özelliklere sahiptir ve bizlerin de bu potansiyeli özellikle çok uluslu petrol ve doğal gaz projelerinin hayata geçirilmesinde sinerji yaratmak amacıyla kullanması gerekmektedir. Bu kapsamda bölgemizde daha fazla elektrik ve hidrokarbon enterkoneksiyonu oluşturulması yönünde çalışabiliriz. Hazar'ın doğusunu ve batısını birleştirmeliyiz".

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler