1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Enerji Bakanı`ndan doğalgazda indirim sinyali

Enerji Bakanı`ndan doğalgazda indirim sinyali

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, önümüzdeki dönemde zam yerine enerji fiyatlarındaki düşüşü tüketicilere indirim...

Enerji Bakanı`ndan doğalgazda indirim sinyali

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, önümüzdeki dönemde zam yerine enerji fiyatlarındaki düşüşü tüketicilere indirim olarak yansıtacaklarını söyledi.

NTV canlı yayınında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, "Önümüzdeki dönemde bırakın zammı enerji fiyatlarındaki düşüşü tüketici üzerinde bir indirim yansıtmak üzere çalışmalara başladık" dedi.

Türkiye'nin hızlı büyümesini destekleyecek büyük enerji yatırımları yaptığını ifade eden Albayrak, sırf elektrik tüketiminde 2015 yılında bir önceki yıla göre 2.6 civarında büyüdüğümüzü belirtti. Albayrak, "Özellikle son 10 yılda enerji fiyatlarındaki artışa dayalı doğalgazda çok ciddi artışlar yaşadık. Buna mukabil Türkiye bu gaz fiyatlarının artışından dolayı ciddi bir maliyetle karşı karşıya kaldı. Uzun bir süre biz devlet olarak bu artışları vatandaşlarımıza yansıtmama noktasında uzun bir süre sübvanse ettik. Yeni dönemde enerji fiyatlarında bir düşme görüyoruz. Bu noktada bir zamdan ziyade bu düşmeye dayalı kısa bir dönem içinde bu düşüşü bir indirim olarak yansıtmak için çalışmaya başladık." ifadesini kullandı.

GAZ TEDARİĞİNDE ALTERNATİFLERE OLUMLU BAKIYORUZ

10 yıl içinde yüzde 4-5 büyümeyi ve buna bağlı enerji talebini karşılama bakımından en az 50-60 bin megavat kurulu gücü karşılamak durumunda olduklarını ifade eden Albayrak, "Bunu kömürde olacak yenilenebilirde olacak, yerli kaynaklarda olacak, gazı da olacak. Dolayısıyla gaz tüketiminde de ve belli kaynaklar üzerinde de konutluğumuzda bu talep artışını önümüzdeki dönemde göreceğiz. Bunun içinde sadece gaz tedariki yaptığımız ülkelerle değil onlarla da bunu büyütebiliriz ama bölgemizdeki diğer ülkelerle özellikle gazın satılabilir bir ürüne dönüşmesinden sonra bütün dünyada etkin bir ürüne dönüşmesinden sonra tüm bu kaynak çeşitliliğiyle biz yatırımlarımızı bununla ilgili sözleşmelerimizi stratejilerimizi güncelliyoruz tabii ki. Ama bununla ilgili güvene dayalı ticari ilişkiye dayalı bugüne kadar sorunsuz yürüttüğümüz işbirliklerinin aynı şekilde devam edeceğiyle ilgili istikametimizi değiştirmiyoruz." dedi.

Albayrak, İsrail'den yapılacak doğalgaz ithalatı için son5 yılda yaşanan siyasi krizden dolayı ortaya sürdükleri 5 şartları olduğunu kaydederek, "Bunlardan özür gerçekleşti tazminat ve ambargo konusu var. Bununla ilgili bazı gelişmelere dayalı duyumlar var. Biz bunu takip ediyoruz. Gelişmeler olumlu gerçekleşirse enerji konusunu da bu minvalde değerlendirip ona göre istişarelerimizi yaparız." dedi.

ELEKTRİKTE KALİTE SORUNU VAR

Doğalgaz konusunda vatandaşlardan iyi tepkiler alırken elektrik konusunda şikayetlerin olduğunu söyleyen Albayrak, "Birincisi altyapılarının ömür itibari ile ikisi arasında ciddi bir fark var. Doğalgaz 15 yıllık bir ömrü varken elektrik şebekeleri 30-40 yıllık. Bu da Türkiye'de yaşlı iletim trafo ve teknik altyapısından kaynaklı, tüketimin arttığı dönemlere dayalı yaşlılıktan kaynaklanan arızaların daha fazla olması. İkincisi 30-40 yıllık bu şebeke o günkü sistemin kurulu gücüne göre inşa edilmiş altyapı bugün itibariyle kurulu gücü, günlük talebini kaldıramayacak noktalarda arızaları beraberinde getiriyor. Biz tabi bakanlık olarak 5 yılda belirlenen bu dönem için çok önemli bir karar aldık. 5 yıl içinde tüm Türkiye'de 21 bölge ve elektrik dağıtıcıları derneği ile bir toplantı yaptık ve Türkiye'nin ihtiyacı olan bu teknik altyapı yatırımlarıyla ilgili yaklaşık 18 milyar TL’lik bir yatırım bütçesi belirledik. Hem teknik hem mali olarak her yıl denetleyeceğimiz bir sistemle birlikte 5 yıllık süreç içinde iyileştirmeyi yüzde 80’lere çıkarmak için mutabık kaldık. Bu 5 yıl vatandaşlarımızın da haklı şikayetlerine bağlı olarak ciddi bir yatırım hamlesi var." açıklamasını yaptı.

DOĞALGAZ İNDİRİMİNİN TAM VAKTİDİR

Önceki ve Sonraki Haberler