1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Enerji Bakanı'ndan Kuzey Irak'a referandum çağrısı

Enerji Bakanı'ndan Kuzey Irak'a referandum çağrısı

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Kuzey Irak'ta 25 Eylül'de yapılması öngörülen bağımsızlık referandumunun ilişkileri...

Enerji Bakanı'ndan Kuzey Irak'a referandum çağrısı

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Kuzey Irak'ta 25 Eylül'de yapılması öngörülen bağımsızlık referandumunun ilişkileri sıkıntıya sokacağını belirterek, IKBY'ye geri adım atma çağrısı yaptı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak katıldığı televizyon programında 25 Eylül'de yapılması öngörülen bağımsızlık referandumunun ilişkileri sıkıntıya sokacağını söyledi. Albayrak, "Kürt yönetiminin referandumla ilgili attığı adımlar enerji açısından işbirliğimizi sıkıntıya sokacak. Bunun Kuzey Irak'a faturaları olacak. Referandum konusunda Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi'nin geri adım atması bölge açısından da en doğru ve akılcı adım olur" dedi.

IKBY Başkanı Mesut Barzani, 7 Haziran'da siyasi partilerle gerçekleştirdiği toplantı sonrası yaptığı açıklamada, uzun süreden beri tartışılan bağımsızlık referandumunun 25 Eylül 2017'de yapılacağını duyurmuştu. 

BİSİKLET SÜRERKEN PEDALI DEĞİŞTİRECEĞİZ

Enerjide yüzde 6-7 oranında büyümemiz gerektiğini belirten Albayrak, " Biz baktık ki Türkiye son 10 yılda 44 milyar dolar enerji ithal etmiş. Milli enerji ve Maden Politikamızla yerli kaynakların keşfi için çalışmalıyız. Keşfetmek gerekiyor, tüm kaynaklarımıza sıkı sıkı sarılacağız. Enerji arz güvenliği, özel sektör, vatandaş... Herkesin kazanacağı kazan-kazan sistemini planladık. Bu noktada hem Türkiye'nin cari açığını düşürmemiz, hepsinden önemlisi Türkiye'nin yerli kaynaklarına kavuşması ve bağımlılığını düşüren bir ülkeye dönüşmesi gerekiyor. Burada çok önemli bir nokta var. Türkiye büyürken hem bisiklet süreceğiz, hem pedalı değiştireceğiz. Planlarımızın hepsi aynı anda ilerlemeli. " ifadesini kullandı.

DÜNYAYA GÜNEŞ PANELLERİ GÖNDERECEĞİZ

Albayrak, ihalesi yapılan Konya-Karapınar'ın dünyanın en büyük güneş sahası olduğunu belireterek, "İlk yerli güneş panellerini 2018 bitmeden devreye alacağız. Made in Turkey... Dünyaya güneş panelleri göndereceğiz. Rüzgarda da aynı şekilde. 3.48 dolar sent ile YEKA Rüzgar İhalesi'nde dünya rekoru kırdık." dedi. 

AKDENİZ PETROL ARAMALARINDA DA AKTİF OLACAĞIZ

Sadece Karadeniz değil Akdeniz'de de petrol aramalarında daha aktif olacaklarına dikkat çeken Albayrak, sondajları gerek başka ülkelerle, gerekse kendimizin yapacağını ve bu alanda daha etkili olunacağını kaydetti. Albayrak, "Son çeyrekte sondaj gemimizi devreye alacağız. Şansımızı denemek, bunu yapmak zorundayız. Hem doğalgaz hem de petrol arama tekniklerimiz var. Bu çereçevede daha etkin yürüyeceğiz. Eskiden bulduk da üzerine civa döküp kapattılar... Evet haklı da olabilirler, haksız da. Farklı sebeplerden dolayı kapatılmış olabilir. Kaya gazı dedik, bu dünyada çok yeni. Petrol ve doğalgaz aramada farklı teknikler kullanılıyor. Bugünden yarına hemen bulduk diyemeyiz, küresel oyuncular kadar sağlam atıyoruz artık adımlarımızı. " ifadesini kullandı.

NÜKLEERİN PAYI EN AZ YÜZDE 10 OLMALI

Nükleer enerji alanında daha etkin olacaklarını kaydeden Albayrak şunları söyledi: "Benim enerjiye şimdi şu an ihtiyacım var dedğimde o ihtiyaç bana sağlanmalı. Yeni nesildir, Türkiye'nin olmazsa olmazıdır, 60 yıllık bir rüyadır, birçok şey sayabiliriz. Asgari yüzde 10 olmalı. Bu sene bitmeden Akkuyu'nun temel atma sürecini başlatıyoruz. Nükleer enerji verimliliği yüzde 90'ın üzerinde. Birçok firmalarla uyumlu bir şekilde çalışıyoruz. Japonya ile kritik bir çalışmayı oluşturacağız. 2023 ile 2030 arasında nükleer santrallerimiz devreye alacağız. " 

Önceki ve Sonraki Haberler