1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. Enerji Bakanından rüzgarda Almanya vurgusu

Enerji Bakanından rüzgarda Almanya vurgusu

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, rüzgar enerjisi YEKA ihalesinde, son dönemde gerginlik yaşanan Almanya'nın teknoloji devi...

Enerji Bakanından rüzgarda Almanya vurgusu

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, rüzgar enerjisi YEKA ihalesinde, son dönemde gerginlik yaşanan Almanya'nın teknoloji devi Siemens ortaklığının kazanmasının bölgeye ve dünyaya önemli bir mesaj olduğunu söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak,  ‘Rüzgar Enerjisi Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA)' ihalesine ilişkin, “Bu yarış sonunda Alman teknoloji ve yatırımı ile birlikte Siemens firmasının kazanması ile neticelendi. Ben bugün bir kez daha bu resmin bölgeye ve dünyaya önemli bir mesaj olduğunu, özellikle Türkiye ve Almanya ilişkileri açısından bugün öyledir yarın böyledir, kurumlar, kişiler amenna bugün gelir yarın geçerler ancak devletler ve ilişkiler uzun solukludur. Türkiye ve Almanya ilişkileri yaklaşık 200 yıldır önemli tarihsel iş birlikleri içerisinde baktığınızda bugün bir kez daha aklıselim, rasyonel düşünen birçok kesim ışığında özellikle Türkiye’ye yatırım, Türkiye’nin geleceğine güven noktasında Alman firmalarının bu kadar cesur ve girişimci, vizyoner bakış açısından Türkiye-Almanya ilişkilerinde önemli bir katkı yapacağı resmini de ortaya koymuştur.” dedi. 

Türkiye’de yeni bir dönemi başlattııklarını ve bunun en önemli adımlarından birinin düne kadar rüzgarda 10.3 cent yerli katkı payıyla rüzgar kW/saat alım maliyeti, tarihi bir rekorla ihale ile 3,48 cente düşerek fiyatta benzer ihalelerde bir dünya rekorunu gerçekleştirdiklerini belirten Albayrak, "Türkiye, bu ihaleyle sadece enerji maliyetlerini düşürmedi. Bu ihale, Türkiye’nin bir enerji üssü olma noktasında ve sadece enerji kaynakları açısından değil, maliyetleri açısından değil, teknolojileri açısından da bir merkez olması noktasında çok önemli bir adım atmıştır. Tıpkı güneşte olduğu gibi bugün rüzgar ihalesinde de yüzde 65 yerlilikle ve 10 yıl asgari Ar-Ge yatırım şartıyla artık bir rüzgar tribününde yaklaşık 8 bin küsur endüstriyel parçanın kırılımlarıyla birlikte yüzde 65 yerlilik noktasında Türkiye’de üretilmesiyle, tedarikçisinden yan sanayisine ve endüstrisine kadar çok büyük bir teknoloji üretim üssü olma noktasında adım atmıştır” dedi.

RÜZGAR YEKA YARIŞINI SİEMENS-TÜRKERLER-KALYON KONSORSİYUMU KAZANDI

Önceki ve Sonraki Haberler