1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Enerji Borsası`nda son söz Erdoğan`ın

Enerji Borsası`nda son söz Erdoğan`ın

Enerji Günlüğü - Enerji Borsası’nın kuruluşuyla ilgili hazırlıklar bitti, ‘yer’ tartışması sürüyor. BİST yönetimi ve özel sektör ‘İstanbul’...

Enerji Borsası`nda son söz Erdoğan`ın

Enerji Günlüğü - Enerji Borsası’nın kuruluşuyla ilgili hazırlıklar bitti, ‘yer’ tartışması sürüyor. BİST yönetimi ve özel sektör ‘İstanbul’ derken kamunun talebi Ankara...

Akşam Gazetesi'nden Esin GEDİK'in haberine göre Mart ayında yasalaşan 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu’na göre 6 ay içinde kurulması gereken Enerji Borsası’nda sona gelindi ancak şimdi de yer tartışması yaşanıyor.

BİST’TEN EPDK’YA MEKTUP

Borsa İstanbul yönetimi ve özel sektör "Enerji Borsası’nın yeri İstanbul olmalı" derken Enerji Bakanı Taner Yıldız ve enerji bürokrasisinin eğilimi ise Ankara... Borsa İstanbul, geçen EPDK’ya yazı göndererek "İstanbul’u istedi. Ancak son sözü Ali Babacan ve Başbakan Erdoğan’ın söylemesi bekleniyor. Konunun kısa sürede Bakanlar Kurulu’ndaele alınması bekleniyor. Tahminler, toplantıdan "İstanbul”un çıkacağı yönünde. Yine de geçiş sürecinin ikinci seçenek olarak gündeme gelme olasılığı göz ardı edilmiyor.

ÇEVRE ÜLKELER İÇİN ÇEKİM MERKEZİ

Yerli ve yabancı enerji şirketlerinin yanı sıra finansal piyasaların da kurulmasını beklediği Enerji Piyasaları İşletim Anonim Şirketi (EPİAŞ) 30 Eylül 2013 tarihinde çalışmaya başlayacak. Borsanın tüm paydaşlarının görüşlerini alan EPDK ana sözleşmeyi tamamladı. EPİAŞ’ın çevre ülkeler için de bir çekim merkezi haline gelmesi bekleniyor.

DERNEK 'İSTANBUL' DİYOR

Enerji Ticareti Derneği yönetimi İstanbul’un finans merkezi olma planı ve üyelerin önemli bir kısmının bu şehirde bulunması nedeniyle İstanbul’u tercih ettiklerini açıkladı. Ancak dernek bir geçiş dönemi olması da önerdi. Bu taleplere karşın kamu enerji piyasası üzerindeki etkinliğini kaybetmek istemiyor. Enerji Bakanı Taner Yıldız, yaptığı açıklamalarda Enerji Borsası’nın merkezinin Ankara olmasının daha mantıklı olacağını ifade etmişti.

EPDK, 'YER MADDESİNİ' BOŞ BIRAKTI

Enerji borsanın altyapısını hazırlayan EPDK’ysa bu konuda ‘tarafsız’ bir tutum sergiliyor. “Özel sektörün borsada aktif yer almak istediğini yaptığımız anketlerde gördük” diyen EPDK Başkanı Hasan Köktaş, "Yer Ankara olur, İstanbul olur bu bir tercihtir. Ana sözleşmede şirket merkezinin nerede olacağına ilişkin madde olması gerekiyor; maddeyi koyduk ama yeri boş. Bugünkü teknolojiyle dünyada mekanın nerede olduğunun çok fazla önemi yok" dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler