1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Enerji desteğinde sayacı ayrılamayan tesisler için iki seçenek

Enerji desteğinde sayacı ayrılamayan tesisler için iki seçenek

Tesisleri aynı sayaçtan enerji kullanan şirketler, enerji desteği alan tesisleri için sunulan iki seçenekten birini tercih edecek.

Enerji desteğinde sayacı ayrılamayan tesisler için iki seçenek

Enerji Günlüğü - Enerji desteği alan şirketler, aynı sayaçtan enerji kullanan tesislerinden enerji desteği kapsamındakiler için, sunulan iki seçenekten birini tercih edecek. 

Yatırımlara Proje Bazlı Devlet Yardımı Verilmesine İlişkin Kararın Uygulanmasına İlişkin Tebliğde (2019/1) Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (2022), Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yayımlanarak yürürlüğe girdi. 

Tebliğin “Enerji desteği uygulama esasları” başlıklı 9 maddesinde yapılan bir değişiklikle aynı sayaçtan enerji kullanan tesislerin bir kısmının Destek Kararı kapsamı yatırımla ilgili olmaması ve enerji tüketimi yönünden ayrılmasının da mümkün olmaması durumunda, firmanın talebine göre; sunulan iki seçenekten biri uygulanacak. 

Seçeneklerden birinde anılan sayacın, teşvik belgesi kapsamı yatırıma başlama tarihinden önceki aydan başlamak üzere geriye doğru bir yıllık enerji tüketim miktarı ve tüketim ortalaması ilgili dağıtım şirketi aracılığıyla tevsik edilecek. Mevcut tüketim olarak kabul edilen bu tüketim ortalaması üzerinde yapılan enerji tüketim miktarına isabet eden tutarın belirlenmiş oranı da enerji desteği olarak ödenebilecek.

İkinci seçenekte ise Destek Kararı kapsamında yapılan sabit kıymet yatırım tutarının, kısmen işletmeye geçildiğinin tespit edilmesi veya tamamlama vizesinin yapılması için müracaatta bulunulan tarihte kurumun aktifine kayıtlı bulunan toplam sabit kıymet tutarına, devam eden yatırımlara ait tutarlar da dahil, oranlanması suretiyle enerji tüketiminin bu orana isabet eden kısmı enerji desteği olarak ödenebilecek. Öte yandan, bu hesaplama sırasında kurumun aktifine kayıtlı bulunan toplam sabit kıymet değeri olarak, gerekli şartların oluşması halinde yapılan enflasyon düzeltmesi sonucu oluşan değerler dikkate alınacak.

Önceki ve Sonraki Haberler