1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Enerji dönüşümünü hızlandırmak istihdamı iki kat arttırabilir

Enerji dönüşümünü hızlandırmak istihdamı iki kat arttırabilir

İklim güvenliği yolunda enerji dönüşümünü hızlandırmanın enerji sektöründe istihdamı 2050’ye kadar iki kattan fazla arttırarak 122 milyona çıkarabileceği kaydedildi. 

Enerji dönüşümünü hızlandırmak istihdamı iki kat arttırabilir

Enerji Günlüğü - İklim güvenliği yolunda enerji dönüşümünü hızlandırmanın enerji sektöründe istihdamı 2050’ye kadar iki kattan fazla arttırarak 122 milyona çıkarabileceği kaydedildi. 

Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IRENA) yayınladığı Dünya Enerji Dönüşümü Görünümü Raporu’na göre, iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında küresel sıcaklık artışının 1,5 santigrat derece ile sınırlandırılması için yatırımların yeniden ele alınması ve hızlandırılması gerekiyor. Rapora göre, enerji dönüşümünü hızlandırmak, dünya ekonomisini önümüzdeki on yıl içinde beklenenden yüzde 2,4 daha fazla büyütebilir. IRENA’ya göre enerji dönüşümünü hızlandırmak, 2050 yılına kadar enerji sektöründe yaklaşık 122 milyon yeni iş olanağı yaratabilir. Bu ise bugünkü 58 milyon istihdamın iki katından fazla.

Yalnızca yenilenebilir enerjinin, küresel olarak 43 milyon kişiyi istihdam etmesi ve tüm enerji sektörü istihdamının üçte birinden fazlasını oluşturması öngörülüyor.

33 TRİLYON DOLAR EK YATIRIM YAPILMALI

Rapora göre, enerji dönüşümünün hızlandırılması kömürün aşamalı olarak kaldırılması, petrol ve doğal gaz yatırımlarının sınırlandırılması, bu konudaki politika ve piyasa çözümlerinin benimsenmesinden geçiyor.

2050 yılına kadar verimlilik, yenilenebilir kaynaklar, son kullanıcı elektrifikasyonu, elektrik şebekeleri esnekliği ve hidrojen gibi alanlarda toplam 33 trilyon dolarlık ek yatırım yapılması gerekiyor. Bu yatırımın getireceği faydalar ise bu yatırımı büyük ölçüde aşacak.

“ENERJİ DÖNÜŞÜMÜ EKONOMİK DÖNÜŞÜMÜ DE HIZLANDIRACAK”

Yenilenebilir kaynaklara ve verimli teknolojilere dayalı bir enerji dönüşümünün, küresel ısınmayı 2050 yılına kadar 1,5°C ile sınırlamak için  mücadele şansı verdiğini belirten IRENA Başkanı Francesco La Camera, enerji dönüşümünün ekonomik dönüşümü de hızlandıracağını kaydetti. 

Enerji Günlüğü

Önceki ve Sonraki Haberler