1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Enerji Hanım Gaziantepli kadınları eğitti

Enerji Hanım Gaziantepli kadınları eğitti

Enerji Günlüğü - Türkiye’yi il il dolaşarak kadınlara evlerde enerjiyi verimli kullanma yöntemlerini anlatan Enerji Hanımın yirminci durağı Gaziantep...

Enerji Hanım Gaziantepli kadınları eğitti

Enerji Günlüğü - Türkiye’yi il il dolaşarak kadınlara evlerde enerjiyi verimli kullanma yöntemlerini anlatan Enerji Hanımın yirminci durağı Gaziantep oldu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının ortak projesi olan ve Enerji verimliliğinin sağlanması ve bireylere anlatılmasını amaçlayan toplumsal proje “Enerji Hanım’ın 20'nci durağı sanayi alanında en çok enerji tüketen illerin başında gelen Gaziantep oldu.

Enerji Hanım Gaziantep programına, Gaziantep milletvekili ve AK Parti Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Fatma Şahin, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ve Enerji Verimliliği Derneği Yönetim Kurulu üyesi Emir Eren ile dernek üyeleri katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Enerji Verimliliği Derneği Yönetim Kurulu üyesi Emir Eren, gelişmiş ülkelerle gelişmemiş ülkelerin en önemli farkının enerjiyi ne kadar verimli kullanabildikleri olduğunu belirterek, "Biz kadınlarımızla toplumda belli bir noktaya geleceğimize inanıyoruz. İnsanın yürüdüğü yol doğruysa yardım eden de çoktur. Hedefimiz bir yılda dört milyar tasarruf elde etmek. Bununla neler yapabiliriz biliyor musunuz? 200 tane tam teşekküllü hastane ve bin okul yapılır" dedi. Eren sözlerini, "Enerjinizi toplayın hem siz hem Türkiye kazansın" diyerek sonlandırdı.

IŞIK: KADINLAR HEM İÇİŞLERİ HEM EKONOMİ BAKANI

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ise konuşmasında enerjisini en verimli kullananların kadınlar olduğunu ifade etti. "Artık hanımlar İçişleri Bakanı değil, ekonomi bakanı" diyen Fikri Işık, şöyle devam etti:

"Evlerimizdeki gereksiz harcamaları yapmazsak yüzde 40 oranında tasarruf sağlayabiliyoruz. Bu aile ekonomisine yaptığımız katkı. Biz enerjinin yüzde 73'ünü ithal ediyoruz. Evlerde tasarrufu sağlayabilirsek dışarıya vereceğimiz para azalacak ve biz bu paraları kendi çocuklarımız için harcayacağız. Biz israf haramdır kültüründen geliyoruz. Gereksiz enerji kullanımı bize göre de günahtır. Bir taraftan ülke olarak, ekonomik olarak kazanacağız bir de sevap kazanacağız. Üçlü bir kazanç söz konusu."

"Çocuklarımızı kendi davranışlarımızla enerji tasarrufunu öğretelim" diyen Bakan Fikri Işık, kadınların enerji verimliliği noktasındaki tutumlarının çocuklarının alışkanlıklarını da buna göre şekillendireceğini söyledi. Gaziantep'in tek başına Türkiye’nin 2002 de yaptığı ihracatın tamamına yakın ihracat yapacağını ama bunun yeterli olmayacağını belirten Fikri Işık, bu tür projelere ihtiyaç olduğunu, bu projenin de başarılı olacağına inandığını dile getirdi.

TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK POTANSİYELİ İNSAN

Gaziantep milletvekili Fatma Şahin ise hemşerisi kadınlara yaptığı konuşmada "Kadın inandığı zaman hiçbir şey hayal değil. Siz bilinçli bir şekilde çocuklarınızı eşinizi yönlendirdiğiniz zaman toplumun mimarısınız" dedi. Kadınların atacağı küçük küçük adımların bir çok hastane, yol ve barajın temeli olduğunu anlatan Fatma Şahin, şöyle devam etti:

"Bugün dünyada yaşanan sorunların temelinde enerji politikaları yatıyor. Bizim hem kendimizin hem de ülkemizin ekonomisine katkı sağlamamız gerekiyor ama bilinç çok önemli. Enerji için insana, teknolojiye ve paraya ihtiyacımız var. Sabit gelirli bir insan için bu küçük tasarruflar çok önemli. Ekonomimizin en büyük kırılganlığı ihracat ile ithalat arasındaki farktan kaynaklanıyor. Bizim en büyük potansiyelimiz insan ve insanı bilinçlendirmek çok önemli."

FATMA ŞAHİN: İNANMIŞ KADINLARI GÖRÜYORUM

Toplam tüketimin yüzde 25'inin sanayi yüzde 40'ının hanelerde gerçekleştiğini anlatan Fatma Şahin "Bizim inancımız, medeniyetimiz israf haramdır diyor" dedi. Diş fırçalama örneği veren Şahin, dişimizi fırçalarken suyu kapatmamız halinde bir kişinin bir yılda tam 8 ton su tasarrufu sağladığını belirtti.

Kadınların etraflarını da eğitmeleri ve öğrendiklerini uygulayarak çocuklarını bu yönlü eğitmelerini isteyen Bakan Şahin sözlerini "Bu projenin kaybedeni yok. Sizler inanırsanız bu toplum inanıyor ve ben bu salonda inanmış kadınları görüyorum" diyerek sonlandırdı.

Ayrıca toplantıda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve Başbakan'ın eşi Emine Erdoğan'ın da görüntülü mesajları dinlendi.

Enerji Verimliliği Derneği’nin Gaziantep Şehit Kamil Kültür Merkezi’nde düzenlediği toplantıda konuşan Enerji Hanım, enerji tasarrufu yöntemlerinin faydalarını sıraladıktan sonra, yapılan çekilişle katılımcı kadınlara çeşitli hediyeler dağıttı.

Sabiha KÖTEK

Önceki ve Sonraki Haberler