1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Enerji ithatındaki düşüş cari açığı azalttı

Enerji ithatındaki düşüş cari açığı azalttı

Enerji Günlüğü - Cari açık, mart ayında enerji ithalatındaki azalma ve turizm gelirlerinin etkisiyle beklentilerin altında kalarak 5.4 milyar dolar oldu.Türkiye’nin...

Enerji ithatındaki düşüş cari açığı azalttı

Enerji Günlüğü - Cari açık, mart ayında enerji ithalatındaki azalma ve turizm gelirlerinin etkisiyle beklentilerin altında kalarak 5.4 milyar dolar oldu.

Türkiye’nin cari işlemler açığı mart ayında beklentilerin altında gelerek, 5 milyar 396 milyon dolar olarak gerçekleşti. Merkez Bankası tarafından açıklanan, 2013 yılı ocak-mart dönemine ilişkin ödemeler dengesi verilerine göre, bu yılın ilk çeyreğinde de cari işlemler açığı, bir önceki yılın aynı dönemine göre, 383 milyon dolar azalarak 15 milyar 917 milyon dolara geriledi. Cari açık 2012 yılının Mart ayında 6.26 milyar dolar, ilk üç ayında ise 16.3 milyar dolar olmuştu.

ENERJİ İTHALATI İLK ÇEYREKTE DÜŞTÜ

Yıllıklandırılmış bazda ise cari işlemler açığı 47 milyar 138 milyon dolar olurken, cari açıktaki bu düşüşe, dış ticaret açığındaki artışa karşılık, enerji ithalatındaki azalma ve turizm gelirleri gibi hizmetler dengesi kaynaklı net gelirlerdeki artış katkı sağladı. Hizmetler dengesi kalemi altındaki turizm gelirleri, bir önceki yılın ilk çeyreğine göre 1 milyar 146 milyon dolar artarak 4 milyar 124 milyon dolara, turizm giderleri de 361 milyon dolar yükselerek 1 milyar 123 milyon dolara ulaştı.

CARİ AÇIK, 2.ÇEYREKTE BİRAZ ARTACAK

Mart ayı cari açık verilerini değerlendiren Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, cari açığın aylık bazda ve ilk çeyrekte geçen yıla göre düştüğüne dikkat çekerek, “Cari açıkta 60.7 milyar dolar olan yıl sonu Orta Vadeli Plan (OVP) tahminin üzerine çıkılmaz” dedi. İç piyasadaki canlanmaya bağlı olarak gelecek aylarda cari açıkta kısmi artışlar görüleceğinin altını çizen Çağlayan, “Bunu normal karşılamak gerekir. 2013’te açık 2012’nin bir miktar üzerinde olacak”dedi. OVP’de cari açığın GSYH’ye oranının yıl sonunda yüzde 7.1 olması bekleniyor.

Önceki ve Sonraki Haberler