1. YAZARLAR

  2. Haluk DİRESKENELİ

  3. Enerji kervanı yolda düzülmez
Haluk DİRESKENELİ

Haluk DİRESKENELİ

Yazarın Tüm Yazıları >

Enerji kervanı yolda düzülmez

Değerli okuyucular... 

Satış konusunda örnek bir olay 1995'te bizim enerji piyasasında oldu. Altı adet herbiri 25 MWe elektrik çeken ark ocağına sahip bir demir çelik tesisi sahibi, yüksek kamu elektrik tedarik fiyatlarından bıkmış, kendine ait doğalgaz yakan bir elektrik üretim tesisi satın almak istemiş. Bu işin imalatını yapan, ABD, Alman, Japon, Rus firmalardan fiyat istemiş. Gelen teklifleri incelemiş. Bunlardan biri aklına yatmış.

Büyük kapasiteli gaz türbinleri yapan ABD şirketi yetkililerinden randevu almış. Aynı ABD'li şirketin İstanbul yetkilisi ile beraber yerli yatırımcının yeni aldığı özel jet uçağına binmişler. İzlanda'da yakıt almak için mola vermişler, sonra sabah ABD şirket merkezi yakınlarındaki havaalanına inmişler. 

Tüm gün müzakere etmişler. Kontrat, garantiler, teslim şartları, işletme bakım sözleşmesi, herşey üstünde anlaşma sağlanmış, son pazarlık yapılmış, son fiyat belirlenmiş.

ABD satış personeli, paranın aktarılması için fatura ve banka hesabını deklare etmiş. Bizim yatırımcı, uçağındaki bond çantaları getirtmiş. Çantayı toplantı salonunda açmış, içinden çıkardığı deste deste ABD dolarlarını masanın üstüne koymuş. 

Amerikalılar toplantı salonundaki masanın üstünde gördükleri nakit ABD doları destelerini görünce panik olmuşlar. Girişimcimiz de faturayı almış, uçağına binmiş ve geri dönmüş.

Aslında bu işler pek başta anlatıldığı kadar kolay olmuyor. O zamanların en büyük gaz türbini gelmiş, basit çevrim sürekli çalışmak için devreye girmiş. Ama eldeki ark ocakları darbeli yük alıyorlar, Gaz türbinin bunları beslemesine imkan yok. Malı satana kadar satıcı konuyu bildiği halde sesini çıkarmamış, "bu iş böyle olmaz" dememiş. Sonra çözüm bulunmuş. 

Bizden Kombine çevrim için atık ısı kazanı istediler, ayrıca buhar türbini aldılar, ürettikleri enerjiyi ulusal şebekeye verdiler, kendi ihtiyaçlarını ulusal şebekeden çektiler, aldı- sattı işleri karıştı. Kamu kendi fiyatının %60'ına alıyordu. Bütün bunlar için yatırımcıya uygun düzenlemeler getirildi.

Bu hikayenin kahramanları piyasadan çekildi, ayrıldı. Tesis, bir finans kurumunun denetimine geçti. Üretimi artık işbilir profesyoneller döndürüyor. Yatırım için ciddi fizibilite- yapılabilirlik raporları hazırlanıyor. 

Önceki ve Sonraki Yazılar