1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Enerji santralleri dronla tasarruf edecek

Enerji santralleri dronla tasarruf edecek

Enerji Günlüğü - Dronlar, termal kameraları ve uzaktan gaz ölçüm yetenekleriyle enerji santrallerinde işleri kolaylaştırıyor. İnsansız hava araçları, zaman ve kaynaklardan tasarruf sağlarken, iş kazalarının da önüne geçilmesine yardım ediyor.

Enerji santralleri dronla tasarruf edecek

DronMarket’ten Furkan Yalçınkaya, Enerji Günlüğü’ne yaptığı açıklamada dronların enerji sektöründe çok yaygın olarak kullanıldığını söyledi. Yalçınkaya, güneş enerji santralleri (GES), doğalgaz dönüşüm santralleri, rüzgar türbinleri ve hidroelektrik santrallerde, termal kamera ve gaz ölçüm cihazlarının dronlar üzerine takılarak ölçümler yapıldığını kaydetti.

Büyük arazilere yayılan GES’lerde panel kontrollerinin havadan termal kameralarla diğer sistemlere göre çok kısa sürede ve daha sağlıklı yapılabildiğini anlatan Furkan Yalçınkaya, havadan haritalama yöntemiyle nokta atışıyla, koordinat vererek sorunlu panellerin belirlenebildiğini belirtti.
 
Rüzgar türbinlerinde pervanelerin dönüşünün çok kısa süreliğine durdurularak, yüksek çözünürlüklü kamera ve sensörlerle kanatçıklarda yağlanma ve çatlak kontrolü yapılabildiğine dikkat çeken Yalçınkaya, bu sayede iş kazalarının da önüne geçildiğini söyledi.
 
Yalçınkaya, jeotermal enerji santrallerinde de dronlarla baca çevresinden kolayca örnek alarak, gaz ölçümü yapılabildiğini kaydetti.

Furkan Yalçınkaya, enerji santrallerinde dron kullanımının hem iş gücü hem de zaman açısından tasarruf anlamına geldiğini anlattı.
Yalçınkaya dronlarda hem kiralama, hem de satın alma imkanı bulunduğunu belirtirken, kiralama bedellerinin yüksekliği nedeniyle satın almanın daha mantıklı olduğunu söyledi.

2015 yılında kurulan Dronmarket.com , kişisel ve ticari amaçlı kullanıma yönelik insansız hava araçları, yedek parça ve aksesuar satışı yapıyor. Firma, DJI Enterprise, DJI AGRAS, EMLID, CHASING, FrSky, Sunnysky markalarının da Türkiye resmi distribütörü.

ENERJİ GÜNLÜĞÜ - MEHMET DAYIOĞLU

 

Önceki ve Sonraki Haberler