1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Enerji tüketicisi de piyasa aktörü oldu

Enerji tüketicisi de piyasa aktörü oldu

Enerji piyasalarında bundan böyle tüketiciler de piyasa aktörleri arasına girdi. 

Enerji tüketicisi de piyasa aktörü oldu

Enerji Günlüğü - Enerji piyasalarında bundan böyle tüketiciler de piyasa aktörleri arasına girdi. 

Enerji Piyasaları İşletme Anonim Şirketi Teşkilat Yapısı ve Çalışma Esasları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yeni yönetmelik, daha önce enerji piyasalarında edilgen pozisyonda kalan tüketicileri de bundan böyle piyasa aktörleri arasında kabul ediyor. 

Değişiklik kapsamında ileri tarihli fiziksel teslimat gerektiren elektrik piyasaları organize toptan elektrik piyasaları kapsamına alındı. Ayrıca tüm enerji piyasaları, Yenilenebilir Enerji Kaynak Garanti Belgesi (YEK-G) sistemi ve organize YEK-G piyasasının işletilmesi ve bu piyasalarda gerçekleştirilen faaliyetlerin mali uzlaştırma işlemleri ile söz konusu faaliyetlere ilişkin diğer mali işlemleri de piyasa işletim faaliyeti olarak değerlendirilecek. 

Buna paralel olarak bundan böyle; Elektrik Piyasasında Yenilenebilir Enerji Kaynak Garanti Belgesi Yönetmeliğinde tanımlanan organize YEK-G piyasasına katılan lisans sahibi tüzel kişiler ve Organize Toptan Doğal Gaz Satış Piyasası Yönetmeliğinde tanımlanan lisans sahibi tüzel kişiler de piyasa katılımcısı olacaklar. 

Daha önce Elektrik Piyasası Dengeleme ve Uzlaştırma Yönetmeliği kapsamındaki işlemleri konu edinen uzlaştırma işlemleri; bundan böyle Organize Toptan Doğal Gaz Satış Piyasası Yönetmeliğinde tanımlanan dengeleme mekanizmasından ve/veya enerji dengesizliğinden ve Elektrik Piyasasında Yenilenebilir Enerji Kaynak Garanti Belgesi Yönetmeliği uyarınca işletilen YEK-G sistemi ile organize YEK-G piyasasından doğan alacak ve borç miktarlarının hesaplanması ve ilgili alacak-borç bildirimlerinin hazırlanması işlemlerini de kapsayacak. 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler