1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Enerji üretim kooperatifleri geliyor!

Enerji üretim kooperatifleri geliyor!

Enerji Günlüğü - Elektrik Enerjisi Üretim ve Tüketim Kooperatifi Örnek Anasözleşmesi, girişimcilerin hizmetine sunuldu. Hedef tek başına bu işi...

Enerji üretim kooperatifleri geliyor!

Enerji Günlüğü - Elektrik Enerjisi Üretim ve Tüketim Kooperatifi Örnek Anasözleşmesi, girişimcilerin hizmetine sunuldu. Hedef tek başına bu işi yapamayacak vatandaşların, bir araya gelerek yenilenebilir kaynaklardan elektrik üretebilmesi. 

Türkiye Kooperatifçilik Stratejisi ve Eylem Planı'nda yer alan hedefler doğrultusunda 'Elektrik Enerjisi Üretim ve Tüketim Kooperatifi Örnek Anasözleşmesi' girişimcilerin hizmetine sunuldu.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı; kooperatifçilik alanında yeni bir tür olan ‘enerji kooperatifleri'ni böylece hayata geçirdiklerini belirterek, “Yerli ve yenilenebilir kaynaklar enerji kooperatifleri modeliyle değerlendirilerek, enerji ihtiyacımızın daha çoğu yerli kaynaklardan sağlanacaktır.” dedi.

KOOPERATİFLERİN YAPACAĞI KATKILAR

Bakan Hayati Yazıcı, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, kendi enerjisini kendisi üreten, üstelik bunu çevre ve toplum yararını temel alarak yapan kooperatiflerin, gerek devlet gerekse özel kurum ve kuruluşların da destekleri ile yapacağı katkıları şöyle özetledi: "Yerel kalkınmanın sağlanması, enerji verimliliğinde artışın sağlanabilmesi, küçük yatırımların enerji yatırımlarına dönüştürülerek ekonomide katma değer yaratılması, yerel kaynakların en rasyonel şekilde değerlendirilerek enerji kayıp oranlarının düşürülmesi, sahip olunan yerel ve yenilenebilir kaynakların yerinde değerlendirilmesi ile enerji bağımlılığının azaltılması, vatandaşın tüketeceği kadar elektrik üretmesinin sağlanabilmesi, enerjide alternatif girişim modellerinin oluşturulması, ülke kooperatifçilik modeline yenilenebilir enerji gibi önemli bir alanın eklenmesi, kurulan tesisler sayesinde yerel istidam yaratılması ve işsizlik oranlarının düşürülmesi, yenilenebilir kaynaklardan üretilen temiz enerji sayesinde gaz emisyonları düşürülerek iklim değişikliği ve çevresel sorunlar ile mücadele edilebilmesi."

YENİLENEBİLİR ENERJİ KOOPERATİFLERİ NASIL KURULACAK

Yenilenebilir enerji kooperatiflerinin kurulması için 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu’na göre en az 7 gerçek ve/veya tüzel kişi ortak tarafından anasözleşmenin imzalanması gerektiğini aktaran Yazıcı, “Kooperatife ortak olacak kişilerin ortaklarının medeni hakları kullanma ehliyetine ve elektrik aboneliğine sahip olmaları yeterlidir. Kooperatifin kuruluş işlemlerinin akabinde elektrik piyasası mevzuatı devreye girecektir. Bu kapsamda kooperatif ortaklarının ‘Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretimi Yönetmeliği’ ve ‘Tebliği’ çerçevesinde faaliyette bulunacaktır. Tüm girişimci vatandaşlarımızı yenilenebilir enerji kooperatifleri çatısı altında buluşmaya davet ediyoruz. Bu çerçevede Bakanlığımıza müracaat etmeleri yeterlidir." bilgilerini verdi.

Önceki ve Sonraki Haberler