1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Enerji üretim maliyeti Mayıs’ta yüzde 10 arttı 

Enerji üretim maliyeti Mayıs’ta yüzde 10 arttı 

Türkiye’de kömür ve linyit üretim maliyetleri Mayıs’ta bir önceki yıla göre %46,12 artarken, ham petrol ve doğal gaz üretimi maliyetleri de %14,90 arttı.

Enerji üretim maliyeti Mayıs’ta yüzde 10 arttı 

Enerji Günlüğü - Türkiye’de enerji üretim maliyeti Mayıs ayında bir önceki yıla göre yaklaşık %10 arttı. Bununla birlikte bir önceki aya göre yaklaşık %7 azaldı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2023 yılı Mayıs ayı Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) verilerine göre, ana sanayi gruplarından enerji üretim fiyatları Mayıs ayında bir önceki aya göre %6,67 azalırken, bir önceki yılın aynı ayına göre %9,62 oranında arttı.

ELEKTRİK VE GAZ SEKTÖRÜNDE MALİYETLER YERİNDE SAYDI

TÜİK Yurt içi üretici fiyat endeksine göre (Yİ-ÜFE) Mayıs ayında sanayinin dört sektöründen biri olan elektrik, gaz, buhar sektöründe maliyetler bir önceki yılın aynı ayına göre yaklaşık %0,53 arttı. 

Sanayinin diğer sektörlerinden madencilik ve taş ocakçılığında ise maliyetlerdeki artış yaklaşık %57 olurken, imalat sektöründe %42,34 ve su temini sektöründe %66,27 oranında arttı. 

FİYATI EN FAZLA ARTAN VE AZALAN ALT SEKTÖRLER

Yıllık azalış gösteren tek alt sektör %15,39 ile kok ve rafine petrol ürünleri oldu. Buna karşılık diğer madencilik ve taş ocakçılığı ürünleri %98,13, içecekler %92,97, temel eczacılık ürünleri ve müstahzarları %91,82 ile endekslerin en fazla arttığı alt sektörler oldu.

Yurt içinde kömür ve linyit üretim maliyetleri de bir önceki yıla göre %46,12 artarken, ham petrol ve doğal gaz üretimi maliyetleri de %14,90 arttı.

Enerji Günlüğü 

Önceki ve Sonraki Haberler