1. HABERLER

  2. KARİYER/ATAMA

  3. Enerji uzmanlığına ilk adım kursu

Enerji uzmanlığına ilk adım kursu

Enerji Günlüğü - Enerji sektöründe yeni işe başlayanlarla, uzun vadede bu sektörde "aranan eleman" olmak isteyenlere gerekli donanımı kazandırmak amacıyla...

Enerji uzmanlığına ilk adım kursu

Enerji Günlüğü - Enerji sektöründe yeni işe başlayanlarla, uzun vadede bu sektörde "aranan eleman" olmak isteyenlere gerekli donanımı kazandırmak amacıyla Elektrik Ticaretine Giriş semineri düzenlenecek. Türkiye'deki enerji şirketlerine danışmanlık hizmetleri sunan ETRM Enerji Danışmanlık ve Risk Yönetimi AŞ'nin Kurucu Ortağı Candaş Gülez, ANKA'ya yaptığı açıklamada, yatırım ve mevzuat değişiklikleri konusundaki en hareketli sektör konumundaki enerjinin, en çok vasıflı eleman ihtiyacı duyan sektörler arasında da başı çektiğini söyledi. Gülez, özellikle elektrik üretimi ve ticareti alanında faaliyet gösteren şirketler sektörü ve mevzuatı bilen personel bulmakta sıkıntı çekerken, milyonlarca üniversite mezununun da iş bulmakta zorlandığına dikkat çeken Gülez, "Gençlerin iş bulma ve kendi işinde uzmanlaşma ihtiyacıyla, enerji şirketlerinin yetişmiş nitelikli personel talebini bir araya getirebilmenin yolu ise eğitimden geçiyor" dedi. 

 

GENÇLERE İŞ, ŞİRKETLERE VASIFLI ELEMAN

Danışmanlık hizmeti verdikleri çok sayıda enerji şirketinin de yaşadığı bu sıkıntıyı gidermek amacıyla eğitim çalışmaları yürüttüklerini anlatan Gülez şunları söyledi: "2-3 Mayıs tarihlerinde gerçekleştireceğimiz seminer de bunlardan biri. Seminerimizin ana başlıkları Elektrik Piyasasına Giriş, Elektrik Piyasası ve Elektrikte Ticaret Eğitimi. Bu çalışma, elektrik piyasasıyla ilgili hiç bir şey bilmeyip de sektörde kendine iyi ve kalıcı bir yer bulmak isteyenleri hedefliyor. Şirketlerin yeni istihdam ettiği ve yeterli vasfa sahip olmayanlarla, iş arayan yeni üniversite mezunları ile son sınıf öğrencileri bunların başında geliyor."

Eğitim çalışmalarında hem elektrik hem de doğalgaz piyasalarıyla ilgili temel bilgiler verileceğini anlatan Gülez, bunun nedenini, doğalgazın elektrik üretiminde en yüksek paya sahip birincil kaynak olması nedeniyle iki piyasa arasındaki kaçınılmaz ilişkiye bağladı.


STRATEJİ OYUNUYLA TİCARETİ ÖĞRENMEK

Candaş Gülez, hizmet sundukları firmaların kullanımı için Türkiye enerji piyasalarına yönelik geliştirilen enerji ticareti risk yönetimi programı ETRM Trade'i de katılımcılara anlatacaklarını belirtti. Gülez'in verdiği bilgiye göre katılımcılar, elektrik ticareti simülasyonunu da içeren bu programı kullanarak, elektrik ticaretinden nasıl para kazanılacağını uygulamalı olarak öğrenebilecek. Gülez, "Seminerin ikinci günününde elektrik ticareti simülasyonumuz ve strateji oyunumuz var. Giriş mahiyetinde bu programın kullanımı ve program sayesinde strateji oluşturup uygulayarak elektrik üretimi ve ticareti yoluyla para kazanmayı öğreteceğiz" dedi.


SANAL PARAYI KİM ÇOĞALTACAK?

ETRM Trade programı ile yapılacak uygulamalı eğitimde, katılımcılara belirli bir miktar sanal para tanımlanacak. Her katılımcı elindeki parayı kullanarak, bunu çoğaltmaya çalışacak. İsteyen üretim isteyen ticaret, hatta isteyen her ikisini birden yaparak gün sonunda en yüksek getiriyi elde etmeye çalışacak. Candaş Gülez, Türkiye'de halen üretici, toptan satıcı ve serbest tüketicilerin işlem yaptığı Gün İçi Piyasa konusunda geliştirilmiş tek simülasyonun da ETRM tarafından, seminer katılımcılarına öğretileceğini vurguladı. Gülez şöyle konuştu: "Gün içi piyasa simülasyonu ile örnekler de sunuyoruz. Pratikte işleyen bir piyasayla ilgili iyi bir örnek uygulama. Hangi durumda nasıl bir strateji çizilmeli, bunu nasıl uygulamalı gibi sorulara daha kolay cevap bulunabiliyor. Elektrik ticareti bilgi gerektiriyor. Öyle anlar olur ki elektriği sıfır liraya da satabilirsiniz, 2 bin liraya da satabilirsiniz... ya da tam tersine, satın alabilirsiniz."

Önceki ve Sonraki Haberler