1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Enerji verimli konutlar için kolay ve daha fazla kredi verilecek

Enerji verimli konutlar için kolay ve daha fazla kredi verilecek

Konut kredilerinde azami kredi tutarı sınırlamaları yükseltildi. Enerji verimliliği kategorisi yüksek konuta daha fazla kredi verilecek.

Enerji verimli konutlar için kolay ve daha fazla kredi verilecek

Enerji Günlüğü - Konut kredilerinde azami kredi tutarı sınırlamaları yükseltildi. Enerji verimliliği kategorisi yüksek konuta daha fazla kredi verilecek. 

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) konut kredilerinde azami kredi tutarı sınırlamalarını yukarı yönde güncelledi. 

Daha önce fiyatı azami 10 milyon liraya kadar olan yeni konutlara kredi verilebilirken, güncellemeden sonra 20 milyon liraya kadar fiyatlanan konutlara da kredi verilebilecek. Ayrıca enerji tüketimi açısından daha verimli binalardaki konutlara daha yüksek oranda kredi verilecek.

BDDK, değeri 5 milyon lira altında olan yeni konutlarda enerji verimliliğine göre %80 ila %90 oranında kredi kullanımına izin verecek. Önceki seviye 2 milyon liraydı. Değeri 5 milyon lirayla 10 milyon lira arası olan yeni konutlarda ise enerji verimliliğine göre %70 ila %80 oranında kredi kullanımına izin verilecek. Değeri 10 milyon lirayla 20 milyon lira arası olan birinci el konutlardaysa enerji verimliliği kategorisine göre değişmek üzere, %60 ila %70 oranında kredi kullanılabilecek. 

20 milyon liranın üzerinde fiyatlanan yeni konutlarda ise kredi oranı, enerji verimliliği kategorisine göre farklılaşacak şekilde, konut fiyatının azami %50’si ile %60’ı arasında olabilecek. 

konut-kredisi.jpg

 

İKİNCİ EL KONUTLARDA AZAMİ FİYAT 10 MİLYON LİRA

Farklı enerji verimliliği kategorileri, ikinci el konutlarda da kredi oranını belirleyecek. Buna göre 1 milyon liranın altında fiyatlanan ikinci el konutlarda azami kredi tutarı yüzde 90 olacak. 

1 milyon lirayla 2 milyon liraya satılan ikinci el konutlarda azami kredi tutarları enerji verimliliği durumuna göre değişecek şekilde, %60 ile %70 arasında değişecek.

2 milyon lirayla 5 milyon lira arasında satılan ikinci el konutlardaki azami tutar ise %50 ve %60 arasında değişecek. 

Düzenlemede 5 milyon lirayla 10 milyon lira arası fiyatla satılan ikinci el konutlara alınacak kredi tutarı, yüzde hesabıyla değil tutar olarak belirlendi. Buna göre enerji verimliliği kategorisi A olan konutlara azami 3 milyon lira; enerji verimliliği kategorisi B olan konutlara azami 2,75 milyon lira; diğer enerji verimliliği kategorilerindeki konutlara ise azami 2,5 milyon lira kredi verilebilecek. 

Değeri 10 milyon TL'yi aşan ikinci el konutlara hiçbir koşulda kredi verilmeyecek.

Önceki ve Sonraki Haberler