1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Enerji Verimliliği Derneği şube sayısını 14’e çıkardı

Enerji Verimliliği Derneği şube sayısını 14’e çıkardı

Enerji Günlüğü – Enerji Verimliliği Derneği, Trakya bölgesinde Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ şubelerinin açılışını gerçekleştirerek Türkiye...

Enerji Verimliliği Derneği şube sayısını 14’e çıkardı

Enerji Günlüğü – Enerji Verimliliği Derneği, Trakya bölgesinde Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ şubelerinin açılışını gerçekleştirerek Türkiye genelindeki şube sayısını 14’e çıkardı.

Enerji Hanım, Enerji Çocuk, Sanayide Verimli Enerji gibi kampanyalar ve etkinlikler düzenleyerek toplum üzerinde enerji verimliliği konusunda farkındalık oluşturmayı amaçlayan Enerji Verimliliği Derneği, Trakya bölgesinde Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ şubelerinin açılışını gerçekleştirerek Türkiye genelindeki şube sayısını 14’e çıkardı.

Enerji Verimliliği Derneği Genel Başkanı ve İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çağlar ile birlikte Dernek Yönetim Kurulu Üyeleri’nin katılımıyla yapılan şube açılışlarının ilki Kırklareli’de gerçekleştirildi.

Enerji Verimliliği Derneği’nin Kırklareli Şubesine Turhan Altınel, Tekirdağ Şubesine İsmail Erkoç, Edirne Şubesine ise Fedai Canım başkanlık edecek.

TÜRKİYE’NİN İHTİYACI ENERJİ VERİMLİLİĞİ

Kırklareli’nin ardından Edirne şubesinin açılış töreninde konuşan İstanbul Ticaret Odası Başkanı ve Enerji verimliliği Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çağlar enerji verimliliğinin, harcanan her bir enerjinin daha fazla hizmet ve ürüne dönüşmesi olduğunu kaydetti. Türkiye’nin ihtiyacı olanın da tam olarak bu olduğunu ifade eden Çağlar, “Biz daha fazla üretmeli daha fazla gelişmeliyiz. Türkiye’de birincil enerji ihtiyacımızın ancak yüzde 28’ini yerli kaynaklarımızdan sağlayabiliyoruz. Japonya’ya bakıyorsunuz enerji bağımlılığı çok çok daha fazla yüzde 100, ilk bakışta baktığımızda bizden çok daha kötü durumdalar. Ama madalyonun diğer tarafından baktığımızda ise bir birim gayri safi milli hasılayı üretmek için Japonlar 1 birim enerji tüketirken biz 3 birim enerji tüketiyoruz. İşte bu durum ülkemizin dar boğazı. Bu dar boğazdan kurtulmak için kamu ve özel sektör olarak eylem planlarımızda hep birlikte hareket etmek mecburiyetindeyiz. Son yıllarda enerji verimliliği anlayışında bir çok değişimlere de hep bilikte şahit oluyoruz. Biz de Enerji Verimliliği Derneği olarak ülkemizin kaynaklarını en verimli şekilde kullanabilmek için bilinç oluşturmak amacıyla kurulduğumuzdan beri birçok projeyi hayata geçirdik” şeklinde konuştu.

HES’LERDE ÜRETİM DÜŞECEK, GÜNEŞ YATIRIMLARI ARTTIRILMALI

Şube sayı arttıkça ulaşılacak hedef kitlenin de artacağını söyleyen Çağlar, “Yağışların azalması ve kuraklığın bu şekilde devam etmesi durumda HES'lerden elde edilen elektrik üretimi düşecek. Uzun vadede sıkıntı doğuracak bir durum bu. Güneş enerjisinde maliyetler çok düşmeye başladı. Amortisman ömrü 20 yıldan 10 yıla kadar düştü. Yatırım maliyetleri düştü. 600 megawatlık lisansları artırılması gündemde. Güneş enerjisine yönelik yatırımları artırmalıyız” dedi.

BÖLGEDE RÜZGAR, BİYOGAZ POTANSİYELİ FAZLA

Edirne Ticaret Borsası Meclis Başkanı ve Enerji Verimliliği Derneği Edirne Şubesi Başkanı Fedai Canım, açılışta yaptığı konuşmasında enerji kaynaklarının gelişen Türkiye’de önemli bir yer tuttuğunu belirterek, Türkiye ekonomisinin son 10 yılda gerçekleştirdiği ekonomik performans ile birlikte ülkenin temel girdisinin enerji ihtiyacının hızla arttığını söyledi.

Bölgede rüzgar potansiyelinin, faydalı enerjiye dönüşecek seviyede olduğunu dile getiren Canım, “Özellikle yüksek rüzgar hızının, lisanslı ya da lisanssız elektrik üretimi şeklinde ekonomiye kazandırılmasının mümkün olduğu düşünülmektedir. Son zamanlarda hayvancılığa verilen teşvik sistemiyle bölgemizde çok sayıda hayvan çiftlikleri kurulmuştur. Kurulan hayvan çiftliklerinde bulunan hayvan atıklarının değerlendirilmesi söz konusu olabilir. Bu çiftlik sahiplerine gerekli destekler verilerek biyogaz tesisleri inşa etmeleri ve işletmeleri sağlanabilir. Sonuç olarak Trakya bölgesinde enerji kullanımındaki verimliliğin arttırılması ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının yaygınlaştırılması önemli bir gereksinimdir. Çevrenin ve doğal kaynakların korunması Trakya Bölgesi’nin en önemli gündem maddelerinden birini oluşturmaktadır” dedi.

ENERJİ VE GIDA DÜNYADAKİ İKİ ÖNEMLİ MADDE

Toplantıda son olarak konuşan Vali Hasan Duruer ise israfları önlenemediği sürece, enerjinin verimli kullanılamayacağını, bu konuda da kendisine bağlı bütün daireler olarak desteğe hazır olduğunu ve somut adımlar atılması gerektiğini vurguladı.

“Enerji bağımsızlığı olmadan ülkenin bağımsızlığını düşünmemiz mümkün değil” diyen Vali Duruer, “Bir an önce harekete geçmemiz gerekiyor. Dünyada iki tane önemli stratejik madde var. Bunlardan bir tanesi enerji diğeriyse gıda konusundadır. Enerji bağımsızlığı olmadan ülkenin bağımsızlığını düşünmemiz mümkün değil. Türkiye maalesef yüzde 70-80 oranında dışarıdan enerji ithal ediyoruz. Fakat bu enerjiyi de maalesef verimli kullanamıyoruz. Bölgemizde de önemli enerji kaynakları var fakat bunları kullanmamızda da sıkıntılarımız var. Mesela linyit konusunda Türkiye’deki belki önemli linyit kaynakları bu bölgededir. Tabii vatandaş çevreye duyarlı olduğu için karşı çıkıyor ama çevreci olmak enerjiyi kullanmamak manasına da gelmiyor ama çevre konusunda başka sıkıntılarımız da var” dedi.

Toplantının sonunda İstanbul Ticaret Odası Başkanı ve Enerji Verimliliği Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çağlar, Derneğin Edirne Şube Başkanı Fedai Canım’a yetki belgesini sundu.

2014 SONUNA KADAR TÜM ŞUBE ÇALIŞMALARINI TAMAMLAYACAĞIZ

Töreni takiben verilen yemek sonrası gazetecilerle bir araya gelerek sorularını yanıtlayan İstanbul Ticaret Odası Başkanı ve Enerji verimliliği Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çağlar, derneğin bugüne kadar Trakya ayağının çok zayıf olduğunu ve şubeleri bulunmayan Edirne, Tekirdağ ve Kırıklareli'nde şube açmalarının çalışmalarına büyük bir ivme getireceğini söyledi. Çağlar ayrıca, Anadolu'da şube olmayan yerlerde faaliyetlerinin hız kazanacağını belirterek, “2014 yılı sonunda tüm şube çalışmalarımızı tamamlamak istiyoruz. Amacımız insanlarımızı ve kurumlarımızı bilinçlendirmek. Projeyi uyguladığımız yerlerde elektrik faturalarını takip ediyoruz. Derneğimizdeenerji üreten firmalar var. Bu şirketlerin CEO'ları evlere gidip enerjinin tasarruflu kullanılmasıyla ilgili uyarılarda bulunuyorlar. Kuraklığın bu şekilde devam etmesi durumda HES'lerden elde edilen elektrik üretimi düşecek. Uzun vadede sıkıntı doğuracak bir durum bu. Güneş enerjisinde maliyetler çok düşmeye başladı. Amortisman ömrü 20 yıldan 10 yıla kadar düştü. Yatırım maliyetleri düştü. 600 megawatlık lisansları artırılması gündemde. Güneş enerjisine yönelik yatırımları artırmalıyız.” dedi.

Edirne programı sonrası Tekirdağ’a geçilerek Enerji verimliliği Derneği Tekirdağ şubesinin açılışı gerçekleştirildi.

Önceki ve Sonraki Haberler