1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Enerji yatırımları bu yıl yüzde 8 artacak

Enerji yatırımları bu yıl yüzde 8 artacak

IEA, 2022 yılında enerji sektörüne yapılması beklenen 2,4 trilyon dolar yatırımın, enerji ve iklim krizi ile başa çıkmak için yeterli olmadığını açıkladı.

Enerji yatırımları bu yıl yüzde 8 artacak

Enerji Günlüğü - Bu yıl enerji yatırımlarının bir önceki yıla göre %8 artması bekleniyor. Ancak bu artışın enerji ve iklim kriziyle başetmeye yetmeyeceği kaydediliyor.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) yayınladığı Dünya Enerji Yatırımları 2022 raporunda, küresel enerji yatırımlarının yenilenebilir enerji de dahil olmak üzere bu yıl, geçen yıla göre yüzde 8 artarak 2,4 trilyon dolara ulaşmasını bekliyor. Yenilenebilir enerji sektörüne yatırımların bu dönemde 1,4 trilyon dolara ulaşması bekleniyor. Bunun da yüzde 80’ini sadece şebeke, enerji teknolojileri ve depolama yatırımlarının oluşturması bekleniyor. IEA, temiz enerji yatırımlarının 2020'den bu yana yüzde 12 arttığını da vurguladı.

ENERJİYE ÇOK DAHA HIZLI YATIRIM ARTIŞI GEREKİYOR

2,4 trilyon dolar yatırımın arz açığının kapatılması ve iklim değişikliği ile mücadele için yeterli olmadığını belirten IEA, temiz enerji dönüşümü alanında yatırımın arttığını, ancak yüksek fosil yakıt fiyatlarının tüketiciler üzerinde yarattığı baskının azaltılması için çok daha hızlı yatırım artışı gerektiğini kaydetti.  

KÖMÜRE YATIRIM %10 ARTTI

Geçen yıl kömüre yatırımın yüzde 10 arttığını, Çin'in yeni kömür yakıtlı santraller devreye almaya devam ettiğini belirten IEA, diğer fosil yakıtlara yatırımın iklim hedeflerinin gerisine düştüğünü de ifade eden IEA, "Eğer enerji sistemleri daha temiz teknolojiye doğru yeniden donatılmazlar ise artan talebi karşılayamayız" tespitinde bulundu.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler