1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Enerji yatırımlarına kredi notu dopingi

Enerji yatırımlarına kredi notu dopingi

Enerji Günlüğü - Moody's, kredi notunu Baa3 seviyesine yükselttiği Türkiye'yi "yatırım yapılabilir" (investment grade) ülkeler kategorisine yükseltti....

Enerji yatırımlarına kredi notu dopingi

Enerji Günlüğü - Moody's, kredi notunu Baa3 seviyesine yükselttiği Türkiye'yi "yatırım yapılabilir" (investment grade) ülkeler kategorisine yükseltti. Kararla birlikte, ciddi yatırımların gündemde olduğu enerji sektörüne yönelik yabancı sermaye girişinin de hızlanması bekleniyor. 

Kredi derecelendirme kuruluşlarından Moody's, Türkiye'nin uzun zamandır beklenen kredi notu artışını nihayet açıkladı. Diğer reyting kuruluşlarına nazaran daha düşük not açıklamasından ötürü 'Sıfırcı hoca' olarak nitelendirilen Moody's, Türkiye'nin kredi notunu Baa3'e yükseltti. Moody's tarafından verilen Baa3 notu Türkiye'nin "yatırım yapılabilir ülkeler" listesine girmesi anlamına geliyor.

FITCH DAHA ÖNCE YAPMIŞTI

Türkiye daha önce de Fitch tarafından yapılan not artırımıyla "yatırım yapılabilir ülke" kategorisine alınmıştı. Ancak Standard & Poors ve Moody's o dönemde Türkiye'yi henüz bu kategoriye sokmadığı için piyasalar üzerinde etkisi sınırlı kalmıştı. İkinci bir kredi derecelendirme kuruluşunun da Türkiye'yi "yatırım yapılabilir ülke" ilan etmesiyle, Türkiye'ye yabancı sermaye girişinin hızlanması, borsa başta olmak üzere Türkiye'ye yönelik portföy yatırımı imkanlarının da daha çok kullanılması, dolayısıyla BİST endekslerinin yükselmesi bekleniyor. 

 
ENERJİYE DE DOPİNG OLACAK
Kredi notu artışı Türkiye'nin en çok yatırım ihtiyacı duyulan sektörlerinden enerjiyi de olumlu etkileyecek. Elektrik üretim özelleştirmelerinde ihtiyaç duyulan finansmanın sağlanmasında uluslararası fonlar daha çok devreye girecek. Aynı şekilde, kömür sahalarıyla ilgili elektrik üretimi şartlı rodövans hakkı devirlerinde de yabancı fonlar ve yatırımcılar daha etkin olacak. 
 
KREDİ MALİYETLERİ DÜŞECEK
Kredi notunun artışı, Türkiye'ye ilişkin risk algısını da aşağıya çekecek. Böylece hem Türkiye'ye yönelik yabancı sermaye girişi artacak hem de Türkiye'deki projeler için uluslararası piyasalardan sağlanacak kredilerin maliyetleri de aşağıya inecek. 
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye'nin kredi notunun, Fitch'in ardından Moody’s tarafından da "yatırım" seviyesine (investment grade) yükseltildiğini ifade etti. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de Moody's tarafından alınan not artırımı kararının Türkiye'nin borç yükünü azaltacağını ve  uzun vadeli büyümeye olumlu katkı sağlayacağını belirtti. Şimşek, yazılı açıklamasında şu ifadeleri kullandı: 
"Bu, ülkemize uzun vadeli yatırım girişlerini hızlandıracak bir adımdır. Bu not, Hazine'mizin ve şirketlerimizin uluslararası finansmana erişimini artıracak, borçlanma yükünü azaltacak ve ülkemizin uzun vadeli büyümesine olumlu katkı sağlayacaktır. İkinci yatırım yapılabilir seviyedeki not, sermaye girişlerindeki oynaklığı da azaltacaktır."
Önceki ve Sonraki Haberler