1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Enerji’de 3 konuda Türkiye Özbekistan işbirliği

Enerji’de 3 konuda Türkiye Özbekistan işbirliği

Türkiye ile Özbekistan enerji alanında 3 başlıkta işbirliği yapmayı planlıyor. 

Enerji’de 3 konuda Türkiye Özbekistan işbirliği

Enerji Günlüğü - Türkiye ile Özbekistan enerji alanında 3 başlıkta işbirliği yapmayı planlıyor. 

Türkiye Özbekistan Hükümetlerarası Karma Ekonomik Komisyon Beşinci Dönem Toplantısı Protokolü Çerçevesinde Hazırlanan Eylem Planı’na İlişkin Mutabakat Zaptı, Cumhurbaşkanlığı tarafından onaylandı. 

19 Şubat 2020’de imzalanan ve 61 başlık içeren Mutabakat Zaptı kapsamında, enerji sektörüyle ilgili, aşağıda listelenen 3 başlıkta işbirliği yapılması öngörülüyor. 

1) ENERJİ PİYASASI TECRÜBESİ

Özbekistan ile Türkiye enerji piyasasının oluşturulması ve bu alanda uluslararası standartların benimsenmesi konularında tecrübe paylaşımı yapılması planlandı.

Bu başlıkta enerji piyasasının oluşturulması ve bu alanda uluslararası standartların benimsenmesi konularında tecrübe paylaşımı yapılmasına yönelik temaslar gerçekleştirilecek ve bu konuda gerektiği takdirde uzman değişimi yapılacak. 

2) ÖZBEKİSTAN’DA YATIRIM MEVZUATI ALTYAPISI

Enerji alanındaki ikinci başlık şöyle ifade edildi: Özbekistan’da enerji sektörünün geliştirilmesi ve Türkiye kamu/özel şirketlerinin Özbekistan’a yatırım yapabilmesine yönelik mevzuat altyapısı oluşturulacak. 

Enerji sektöründe eğitim, konferans, seminer gibi hususlarda işbirliği yapılacak; Özbekistan enerji sektörüne Türk kamu/özel sektörünün yatırım yapabilmesine yönelik mevzuat altyapısının oluşturulması için gerekli girişimlerde bulunulacak. 

3) YEŞİL SERTİFİKA VE EKB DENEYİMİ AKTARILACAK

Binalara/yerleşmelere yeşil sertifika ve Enerji Kimlik Belgesi (EKB) verilmesi hususları da Mutabakat Zaptı’nın enerjiyle ilgili üçüncü başlığı oldu.  

Bu kapsamda talep olması halinde, binaların enerji performansı ve sera gazı salım sınıflarını belirleyecek neticesinde EKB oluşturmak amacıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından oluşturulan BEP-TR Sistemi, Özbekistan’ın ilgili birimlerine tanıtılacak. Talep olması halinde, binalar ile yerleşmelerin teknik özelliklerini ve gereksinimlerini dikkate alarak çevresel, sosyal ve ekonomik performansları ve sürdürülebilirlikleri değerlendirilerek belgelendirilmesi amacıyla Bakanlık tarafından oluşturulan YeS-TR Sistemi tanıtılacak.

Önceki ve Sonraki Haberler