1. YAZARLAR

  2. Mehmet KARA

  3. Enerjide geleceği şekillendirecek adımlar - Mehmet KARA
Mehmet KARA

Mehmet KARA

Yazarın Tüm Yazıları >

Enerjide geleceği şekillendirecek adımlar - Mehmet KARA

MEHMET KARA 

Konuyla ilgili milyonlarca insan, enerjinin geleceğini başta güneş, rüzgar, biyokütle ve jeotermal olmak üzere yenilenebilir kaynakların şekillendireceğini düşünüyor. 

Bu doğru. Çünkü kaynağa para ödenmeyince iş teknolojiye, verimliliğe ve üretilecek enerjinin tüketime sunulmasına kalıyor. 

Ancak enerjide geleceği şekillendirecek asıl gelişmeler teknolojide yaşanıyor. Asıl önemlisi de yenilenebilir kaynakların daha fazla devreye girebilmesinin önünü açan da teknolojiden başka bir şey değil. Daha verimli rüzgar türbinleri, daha ucuz güneş panelleri, elektrik taşımayı kolaylaştıran iletim çözümleri vs. 

Tabii enerji ve teknoloji denilince son yıllarda üzerinde en çok konuşulan ve etkileri merak edilen konu elektrik depolama çözümleri. Yani teknoloji kaynağın daha ucuza elde edilmesi, elektriğin daha düşük maliyetle üretilmesi, iletilmesi ve kullanıma sunulmasının yanında, saklanabilir hale getirilmesinde de bir numaralı sürükleyici konumunda. 

Bu alanda sektörü şekillendirecek adımlar da küresel enerji devlerinden geliyor. Örneğin Alman E.ON, geçtiğimiz baharda İngiltere’de ürettiği elektriği depolayacak bataryalı güneş panellerini hizmete sundu. Yine E.ON geçtiğimiz yaz başında ABD Arizona’daki bir üniversite kampüsündeki 2 MW’lik güneş santraline 10 MW’lik bir saklama tesisi kurdu.

E.ON’un son hamlesi ise saklama teknolojilerindeki gelişmelerin nelere yol açabileceğinin işaret fişeği gibi. Şirket, Almanya’daki konutlarda üretilen elektriği saklamak için sanal depolama hizmeti sunmaya başlayacağını duyurdu. (Bu arada E.ON'un söz konusu adımları, Türkiye'de yarı hissesine sahip olduğu Enerjisa Enerji üzerinden Türkiye'de yansımalarını bulacaktır.)

Geçtiğimiz yıl Avustralya’da 100  MW’lik dev bir bataryayı devreye alan ABD’li Tesla ise geçtiğimiz günlerde yine Avustralya’da 50 bin konuta ücretsiz güneş panelleri ve bataryalar kuracağını duyurdu. 100 MW’lik ilk tesis, bölgedeki kömür santralinin devre dışı kalması sırasında hemen devreye girip boşluğu doldurdu. Bu arada Tesla, bataryaların temel girdisi lityumu Şili’de üretmeyi de programına aldı. 

ABD ve Alman şirketleri çalışır da İngilizler durur mu? İngiliz enerji depolama şirketi Arenko, GE’nin tedarik edeceği ekipmanla 100 bin konutun kesintisiz elektrik ihtiyacını karşılayabilecek ölçekte bir saklama sistemi kuracağını açıkladı. 

Gördüğümüz gibi, elektrik saklanabilir hale geldikten sonra enerji oyununun yeniden şekillenmesi kaçınılmaz. Saklama imkanları sayesinde güneş ve rüzgar gibi kesintili kaynaklardan üretilen elektriğin saklanarak üretildiği yerde tüketilebilir karaktere bürünmesi, şebekelerin geleceğine dair planların da gözden geçirilmesini beraberinde getirebilir. 

Konuya ilişkin söylenebilecek daha pek çok ayrıntı var ama şimdilik bu işaretleri iyi izlemekte yarar olduğunu söyleyip burada bitirelim. 

Mehmet KARA - Enerji Günlüğü 
Önceki ve Sonraki Yazılar