1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Enerjide nükleer, gaz depolama ve yerli kömüre öncelik

Enerjide nükleer, gaz depolama ve yerli kömüre öncelik

Enerji Günlüğü - Enerji lisansı verilmesinde hükûmetler arası sözleşmelere dayalı yatırımlar ile nükleer santral, yeraltı doğalgaz depolama ve yerli...

Enerjide nükleer, gaz depolama ve yerli kömüre öncelik

Enerji Günlüğü - Enerji lisansı verilmesinde hükûmetler arası sözleşmelere dayalı yatırımlar ile nükleer santral, yeraltı doğalgaz depolama ve yerli kömüre dayalı üretim lisanslarına öncelik verildi.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), aynı bölge için yapılan enerji lisansı başvurularında nasıl bir önceliklendirme politikası uygulanacağını açıkladı. EPDK bu amaçla, Petrol Piyasası, Doğalgaz Piyasası Lisans Yönetmeliğinde ve Elektrik Piyasası Lisans Yönetmeliğinde değişikliklere gitti.

HÜKÜMETLERARASI ANLAŞMALARA ÖNCELİK

Yapılan düzenlemelere göre, hükümetlerarası anlaşmalarla enerji yatırımları için tahsis edilen arazilerde yatırım yapılma talebiyle başka bir lisans başvurusu gelirse doğrudan iade ya da reddedilecek. Nükleer santral için henüz tahsis edilmemiş olsa bile, eğer Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından bu yönde hazırlık çalışmaları sürdürülüyorsa, söz konusu araziler için yapılacak başka tür lisans başvurularına şans tanınmayacak.

BİRİNCİ ÖNCELİK NÜKLEERE

Yapılan düzenlemelere göre aynı yer için yapılan enerji yatırımı lisans başvurularında öncelik nükleer enerjide olacak. Nükleeri sırasıyla, doğalgaz yeraltı depolama, doğalgaza dayalı olmayan elektrik üretimi, LNG'ye dayalı depolama, petrol rafinerisi, doğalgaza dayalı elektrik üretimi ve petrol depolama lisansları izliyor.

ÖNCE YERLİ, SONRA İTHAL KÖMÜR

Aynı yer için doğalgaza dayalı olmayan iki farklı elektrik üretimi lisansı başvurusu yapılması halinde öncelik sırası şöyle olacak: Yerli kömür santrali, ithal kömür santrali ve yenilenebilir enerjiye dayalı santral lisansları...

Aynı yer için iki yerli, iki ithal kömürden enerji üretimi için lisans başvurusu olursa veya iki tane petrol rafinerisi lisans başvurusu olursa, kuruma ilk başvurana lisans verilecek.

DOĞALGAZ DEPOLAMA YATIRIMINA ÖZEL ÖNEM

EPDK'nın düzenlemesine göre, doğalgaz depolama lisansı başvurularına da özel bir öncelik sağlandı. Gaz depolama yatırım lisansı başvuru duyurusunun süresi dolduktan sonra, duyuru konusu yerde piyasada başka bir depolama, elektrik piyasasında üretim ve/veya petrol piyasasında rafinerici veya depolama faaliyetinde bulunmak üzere yapılan başvuruları ya iade edilecek ya da doğrudan ret cevabı verilecek.

ÖNCELİKLER SIRALAMASI

Lisans başvurularından piyasada yeraltı doğalgaz depolama, elektrik piyasasında doğalgaz hariç diğer kaynak veya yakıta dayalı üretim, piyasada sıvılaştırılmış doğalgaz tesisinde yapılacak depolama, petrol piyasasında rafinerici, elektrik piyasasında doğalgaz dayalı üretim ve petrol piyasasında depolama lisansı başvurularına sırasıyla öncelik verilecek.

KURUL İNİSİYATİFİNE BIRAKILAN DURUMLAR

Piyasada başka bir depolama, elektrik piyasasında üretim ve/veya petrol piyasasında rafinerici veya depolama lisansı başvuruları yapılırsa, duyuru konusu yerde hangi başvuruya ilişkin lisanslama sürecinin devam edeceğine Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu karar verecek.

Önceki ve Sonraki Haberler