1. HABERLER

  2. ELEKTRİKLİ ARAÇLAR

  3. Enerjisa Üretim 2023’te 600 kg hidrojen üretti

Enerjisa Üretim 2023’te 600 kg hidrojen üretti

Sabancı Holding CEO’su Cenk Alper, Enerjisa Üretim tarafından Bandırma’da hayata geçirilen Hidrojen Vadisi’nde 2023 yılında yaklaşık 600 kilogramlık hidrojen üretildiğini söyledi.

Enerjisa Üretim 2023’te 600 kg hidrojen üretti

Enerji Günlüğü - Sabancı Holding, enflasyon muhasebesi uygulanmış 2023 yılı finansal sonuçlarını açıkladı. Buna göre 2023’te kombine satışlarını yüzde 6 artışla 811,1 milyar TL seviyesine yükselden Sabancı Holding’in konsolide net kârı ise 15,4 milyar TL oldu.

Sabancı Holding CEO’su Cenk Alper, küresel belirsizliklerin devam ettiği ve Türkiye’de deprem felaketinin yaşandığı 2023 yılında bilanço kalitesini önceliklendiren, çevikliği, adaptasyonu ve esnekliği şirket kültürü haline getiren bir yaklaşımla hareket ettiklerini vurguladı. Alper, net kârda aşağı yönlü finansal performans sergilese de güçlü nakit akışı ve sağlam banka dışı öz kaynak kârlılığı ile Holding’in yeni büyük yatırımlar için iştahlı olduğunu ifade etti.

ENERJİ ALANINDA BÜYÜME

Enerji iş kolunda faaliyet gösteren Enerjisa Üretim’in devreye aldığı yenilenebilir enerji yatırımlarıyla birlikte kurulu gücünü 3.792 MW’a ulaştırdığına işaret eden Cenk Alper, “Enerjisa Üretim tarafından Bandırma’da hayata geçirilen Hidrojen Vadisi’nde geçen yıl yaklaşık 600 kilogramlık hidrojen üretimi gerçekleştirdik” dedi. Yenilenebilir enerjideki tecrübesini uluslararası pazarlara taşımak amacıyla, ABD’de ikinci güneş enerjisi yatırımını Teksas’ta hayata geçireceklerini hatırlatan Cenk Alper, “Anlaşmasını imzaladığımız 232 MW’lık güneş enerjisi santralinin hayata geçmesiyle, ABD’de güneş enerjisi yatırımlarımız 500 MW’a ulaşmış olacak” diye konuştu.

temsa-hidrojenli-otobus.jpegİLK HİDROJEN YAKITLI OTOBÜS

Sabancı Holding CEO’su Cenk Alper, Grup şirketlerinden Temsa’nın, Avrupa’nın ilk elektrikli şehirlerarası otobüsünden sonra, Türkiye’nin ilk hidrojen yakıtlı şehirlerarası otobüsünü hayata geçirmek için Portekizli CaetanoBus şirketi ile Ar-Ge anlaşması imzaladığını da kaydetti.

ŞARJ AĞI GÜCÜ ÜÇ KAT BÜYÜDÜ

Türkiye’nin yüzde 43’ünü kapsayan elektrikli araç şarj istasyonlarının kapasitesini 2023’te yaklaşık üç kat büyüterek 5.379 kW’ya çıkardıkları bilgisini paylaşan Cenk Alper, “Diğer yandan Kordsa’nın polimer karışımları (compaunding) iş birimini kurması, Çimsa’nın gerçekleştirdiği kalsiyum alüminat çimento (CAC) yatırımları sürdürülebilir malzemeler alanındaki büyüme kararlılığımızın da önemli göstergeleri oldu” ifadelerini kullandı.

100’ÜNCÜ YIL HAZIRLIKLARI

Cenk Alper, 2021 yılında başlattıkları Sabancı Cumhuriyet Seferberliği kapsamında sekiz ana projeye ve 1.000’in üzerinde etkinliğe imza attıklarını anlattı. Sabancı Cumhuriyet Seferberliği faaliyetleri kapsamında, deprem felaketinden en çok etkilenen illerden Hatay’da, Habitat Derneği ile Brisa, Kordsa, Temsa ve Teknosa'nın iş birliğiyle Sabancı Hatay Kuluçka Merkezi’ni hayata geçirdiklerini anlatan Alper “Gelecek yıl 100’üncü yaşını kutlayacak bir Topluluk olarak, önümüzdeki dönemde de imza atacağımız yeni yatırım, proje ve uygulamalarla Cumhuriyet ve Atatürk değerlerini yüceltmeye kararlılıkla devam edeceğiz” dedi.

YENİ BİR YAPILANMA...

Öte yandan bir organizasyon değişikliğine imza atan Sabancı Holding’te yapı malzemeleri ve sanayi iş kolları “Malzeme Teknolojileri” ve “Mobilite Çözümleri” olarak yeniden yapılandırıldı. Bu değişiklikle birlikte, Sabancı Topluluğu şirketlerinden Akçansa, Çimsa ve Kordsa faaliyetlerini Malzeme Teknolojileri grubu altında; Brisa, Temsa Skoda Ulaşım Araçları ve Temsa Motorlu Araçlar ise Mobilite Çözümleri grubu altında sürdürecek.

YENİ GÖREVLENDİRMELER

19 Nisan 2024 tarihinden itibaren geçerli olacak değişiklikler kapsamında, hali hazırda Sabancı Holding Yapı Malzemeleri Grup Başkanı olarak görev yapan Burak Orhun, Sabancı Holding Malzeme Teknolojileri Grup Başkanı olarak atanırken, Sabancı Holding Sanayi Grup Başkanı Cevdet Alemdar ise Sabancı Holding Mobilite Çözümleri Grup Başkanı olarak görev yapacak. Yeni organizasyon yapılanması, Sabancı Topluluğu’nun yeni ekonomiye dayalı iş modellerine odaklanmasına destek olurken, Dünya’nın Sabancı’sı vizyonuna da önemli katkılar sunacak.

Enerji Günlüğü

Önceki ve Sonraki Haberler