1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. EnerjiSA ve Çalık YEDAŞ'a en iyi işyeri ödülü

EnerjiSA ve Çalık YEDAŞ'a en iyi işyeri ödülü

Enerji Günlüğü - Türkiye’de 2015 Yılının En İyi İş Yerleri listesinde yer alan markaların yarısını enerji sektörünün dört oyuncusu oluşturdu. Dünyanın...

EnerjiSA ve Çalık YEDAŞ'a en iyi işyeri ödülü

Enerji Günlüğü - Türkiye’de 2015 Yılının En İyi İş Yerleri listesinde yer alan markaların yarısını enerji sektörünün dört oyuncusu oluşturdu. 

Dünyanın önde gelen insan kaynakları ve yönetim uygulamaları danışmanlığı ve dış kaynak tedariği şirketlerinden Aon Hewitt, Türkiye’de 2015’ in En İyi İşyerleri’ni belirledi. 2015 yılında 110 şirketin katıldığı araştırmanın sonuçları, Four Seasons Hotel Bosphorus’ta yapılan “Aon Best Employers” ödül töreninde açıklandı. Törende, 8 şirket Türkiye’nin “En İyi İşyeri Ödülü”nü alarak “best employers" unvanını kazandı. Sekiz şirket de “Çalışan Bağlılığı Başarı Ödülü” aldı.

TÜRKİYE’NİN EN İYİ 8 İŞYERİ

Aon Hewitt’in “bağımsız çalışan” görüşlerine dayanan araştırmasında Çalışan Bağlılığı, Liderlik, Performans Kültürü ile İşveren Markası alanlarındaki endeks skorları dikkate alınan ana kriterler arasında yer alıyor.  Türkiye’nin “En İyi İşyerleri” araştırmasında bu yıl 8 şirket ödüle layık görüldü. Yarısını enerji sektörü şirketlerinin oluşturduğu ödül sahibi işyerleri şöyle sıralanıyor: Assan Gayrimenkul, Creditwest Faktoring, Enerjisa Dağıtım, Enerjisa Satış, Four Seasons Hotel Istanbul at the Bosphorus, Novartis, Yeşilırmak Elektrik Dağıtım (YEDAŞ), Yeşilırmak Elektrik Perakende Satış (YEPAŞ). Çalık Grubu bünyesindeki YEDAŞ ve YEPAŞ'ın ödüllerini, Şirket CEO'su Nurettin Türkoğlu aldı.  

BAŞARI ÖDÜLLERİ DE VERİLDİ

“En İyi İşyerleri Ödülü”nün yanı sıra çalışan bağlılığı konusunda istikrarlı gelişim gösteren ya da son yıllarda önemli bir atılım yaparak iş unsurlarını etkileyen “Liderlik”, “Performans Kültürü” ve “İşveren Markası” endekslerinde Türkiye ortalamasının üzerinde performans gösteren 8 şirket ise Aon Hewitt’ ten “Çalışan Bağlılığı Başarı Ödülü” aldı. Bu şirketler ise şöyle: Ak Yatırım, Anadolu Endüstri Holding AŞ, Eczacıbaşı İlaç Pazarlama, Eczacıbaşı Holding AŞ, Finansbank, Garanti Bankası, Garanti Leasing, McDonald’s. 

En az 50 çalışanı bulunan ve Türkiye’de 3 yıldan uzun bir süredir faaliyet gösteren şirketlerin katılabildiği araştırmada, şirketi temsil edecek sayıda çalışandan veri toplanması ise en iyi işyerlerinin belirlenmesinde gerekli kriterleri oluşturuyor. Çalışan bağlılığı ve endeks değerlerinin büyük önem taşıdığı araştırmada; en iyi iş yerleri, elde edilen tüm verilerin Aon Hewitt’in Avrupa’daki veri merkezinde değerlendirilmesinin ardından belirleniyor. Aon Best Employer unvanını alan şirketler arasında sıralama yapılmıyor ve ilgili kriterleri karşılayan tüm şirketler “En İyi İşyeri” olarak ödüllendiriliyor. 

ÇALIŞAN BAĞLILIĞI BAŞARIYA GÖTÜRÜYOR

Aon Hewitt Türkiye Kurucu Ortağı Cengiz Gürleyik, CEO’ların çalışan bağlılığını “olsa iyi olur” bir özellik olarak değil, istenilen iş sonuçlarına ulaşabilmek için kritik bir unsur olarak görmeleri gerektiğini belirtti. En iyi işyerleri liderlerinin, çalışan bağlılığının üst yönetim olarak öncelikle kendi sorumlulukları olduğunun bilincinde olduklarını kaydeden Gürleyik, yüksek bağlılığa sahip bir iş gücünün finansal etkilerinin göz ardı edilemeyecek kadar önemli olduğunu vurguladı. Gürleyik, Aon Hewitt tarafından yapılan araştırmaların, finansal performans ile yüksek bağlılık arasında tutarlı ve istatistiki anlamda önemli bir ilişki olduğunu gösterdiğini söyledi. Cengiz Gürleyik, “Aon Hewitt’in 2015 yılı çalışan bağlılığı global trend raporuna göre, çalışan bağlılığındaki yüzde 5’lik bir artışın takip eden yılda satış gelirlerindeki yüzde 3’lük bir artışa karşılık gelmekte olduğunu” belirtti.

TÜRKİYE’DE ÇALIŞAN BAĞLILIĞI YÜKSELDİ

Gürleyik, 2015’te Türkiye’de çalışan bağlılığının yüzde 48’den yüzde 52’ye yükseldiğini, Avrupa’da ise bu oranın yüzde 62’den yüzde 60’a düştüğüne işaret ederek, küresel eğilimler incelendiğinde ekonomik koşullar ile moralin iyileşmesinin, takip eden yılda çalışan bağlılığında yükselmeye yol açtığını söyledi.

EN İYİ İŞ YERLERİNDE ÜST YÖNETİMİN ETKİSİ HİSSEDİLİYOR

Aon Hewitt Türkiye Yetenek Yönetimi Bölüm Direktörü Uygar Böke de 2015 yılında Aon Hewitt ile birlikte çalışan bağlılığı araştırması yapmış 200 şirketin verilerinin incelendiğini, en iyi işyerleri ve diğer şirketler arasındaki endeksler ve memnuniyet alanlarının karşılaştırılmasından anlamlı ve yüksek farkların ortaya çıktığını söyledi. Bu farklılıkların özellikle “Bağlılık”, “Liderlik”, “Performans Kültürü” ve “İşveren Markası” endeksleri ile “Alt Yapı Olanakları” (kaynaklar, iş süreçleri ve gelişime açık çalışma ortamı), “Eğitim ve Gelişim”, “Yöneticiler” (bağlı olunan ilk yönetici) ve “İşbirliği” alanlarında gözlemlendiğini belirtti. Uygar Böke, bu alanlara ek olarak, en iyi işyerlerindeki çalışanların algısına bakıldığında; üst yönetimin ulaşılabilir, iletişime açık ve değişimi yönetecek yetkinlik ve liderlik becerisine sahip olduğunun, yönetimin birlik içerisinde kararlar aldığının, şirketin geleceği için önemli olan çalışanları şirkette tuttuklarının, aldıkları eğitimlerden öğrenilen bilgilerin işte faydalı olduğunun ve çalışılabilecek diğer şirketlere göre ücretlerinin makul olduğunun görüldüğünü belirtti. 

AON HEWITT HAKKINDA 

Aon Hewitt, insan kaynakları ve yönetim uygulamaları danışmanlığı ve dış kaynak tedariği (outsourcing) alanında dünyanın lider şirketleri arasında gösteriliyor. 90 ülkede, 330 ofisi ve 30 binden fazla çalışanıyla ücret, emeklilik, sağlığa yönelik yan haklar ile yetenek yönetimi gibi şirketlerin iş sonuçlarını geliştirme amaçlı birçok alanda şirketleri destekleyen Aon Hewitt Türkiye, 1997’den beri küçük ve orta ölçekli işletmelerin yanı sıra, önemli sayıdaki büyük ve çok uluslu şirkete İK danışmanlığı ve emeklilik planı hizmetleri veriyor. Aon Hewitt, Türkiye’de organizasyon verimliliğini artırmak, çalışan bağlılığı, liderlik gelişimi ve yetenek yönetimi, kurum kültürü ve işveren markalaşması, İK uygulamaları ve farklı kıyaslama verileri ile aktüerya hizmetleri konularında çalışmalar yürütüyor.

Önceki ve Sonraki Haberler