1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Enerjiyi verimli kullanan KOBİ’ye 30 bin liralık destek

Enerjiyi verimli kullanan KOBİ’ye 30 bin liralık destek

Enerji Günlüğü - Küçük ve Orta Boy İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), sanayi sektöründe faaliyet gösteren KOBİ’lere...

Enerjiyi verimli kullanan KOBİ’ye 30 bin liralık destek

Enerji Günlüğü - Küçük ve Orta Boy İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), sanayi sektöründe faaliyet gösteren KOBİ’lere enerji verimliliği için karşılıksız destek veriyor. İki ayrı fonda verilen destek miktarı işletme başına üst limit olarak 30 bin lira olarak belirlendi. Hedef, KOBİ’lere düşük karbon enerji kullanımı ve çevresel performanslarının iyileştirilmesine katkı sağlamak ve enerji verimliliğini artırmak. Desteklerden faydalanmak için KOSGEB’e başvuru yapmak gerekiyor. Enerji Verimliliği Kanunu kapsamında gerekli ikincil mevzuat KOSGEB tarafından tamamlandı. Mevzuatın tamamlanmasıyla ‘Enerji Verimliliği Destekleri’ kapsamında KOBİ’lerin alacakları ön etüt-detaylı etüt hizmetleri, verimlilik artırıcı projeler için danışmanlık ve enerji yöneticiliği eğitimleri desteklenmeye başlandı.

Enerji verimliliği danışmanlık şirketlerine yaptırılan ve Elektrik İşleri Etüt İdaresi Genel Müdürlüğü (EİE) tarafından uygunluk belgesi verilen detaylı enerji etütleri destek kapsamında yer alıyor. KOSGEB’in enerji verimliliği destekleri 36 milyon ve 3 milyon Euro bütçeli iki ayrı çalışma kapsamında yürütülüyor. Buna göre program süresince enerji verimliliği desteğinin üst limiti 30 bin TL olarak belirlendi. Ön etütlere 2 bin, detaylı etütlere 20 bin TL’ye ve verimlilik artırıcı projelere yönelik danışmanlıklara 5 bin TL’ye kadar destek veriliyor. Destek oranı, 1. ve 2. bölgelerde yüzde 50; 3. ve 4. bölgelerde yüzde 60 olarak uygulanıyor. Destekten yararlanma ön koşulu olan (üç yıllık ortalama) yıllık enerji tüketiminin 500 TEP’ten (ton eşdeğer petrol) olması gerekiyor. Ancak destekler için 30 bin lira üst limit belirlendi.

Önceki ve Sonraki Haberler