1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Enflasyona enerji freni

Enflasyona enerji freni

Enerji Günlüğü - Yaz aylarında düşmesi olağan olan enflasyonu enerji fiyatlarındaki artış frenleyecek. Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu...

Enflasyona enerji freni

Enerji Günlüğü - Yaz aylarında düşmesi olağan olan enflasyonu enerji fiyatlarındaki artış frenleyecek. Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), 16 Mayıs'ta gerçekleştirdiği toplantının özetini yayımladı. Politika faizinin yüzde 4.5'e, faiz koridorunun alt bandını oluşturan gecelik borç alma faizinin yüzde 4'ten yüzde 3.5'e, koridorun üst bandını oluşturan gecelik borç verme faizini ise yüzde 7'den yüzde 6.5'e indirildiği toplantıya ilişkin özette enerji fiyatlarının önümüzdeki aylarda enflasyonun seyri üzerinde belirleyici olmaya devam edeceği belirtildi.

Enerji fiyatlarının nisan ayı enflasyonunda aşağı yönlü etki yarattığı, mayıs, haziran ve temmuz aylarında ise yukarı yönlü bir etki yaratmasının beklendiği belirtilen açıklamada bu konuda özetle şunlara yer verildi: " Uluslararası petrol fiyatlarındaki düşüşün enerji enflasyonuna olumlu yansıması sürmüş, grup fiyatları Nisan ayında yüzde 0,98 oranında azalmıştır. Geçen yılın aynı dönemindeki yüksek bazın da etkisiyle yıllık enerji enflasyonu 4,28 puan gerileyerek yüzde 4,94 olmuştur. Enerji fiyatlarından kaynaklanan baz etkisi önümüzdeki aylarda yıllık enflasyon üzerinde belirleyici olmaya devam edecektir. Söz konusu etkinin Mayıs-Temmuz döneminde yukarı, sonrasında ise aşağı yönlü bir katkı sağlayacağı tahmin edilmektedir."

Önceki ve Sonraki Haberler