1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Enflasyonu petrol ve doğalgaz körükledi

Enflasyonu petrol ve doğalgaz körükledi

Enerji Günlüğü - Kasım ayında üretici fiyatlarında en yüksek artış ham petrol ve doğalgaz sektöründe yaşandı. Türkiye İstatistik Kurumu’nun...

Enflasyonu petrol ve doğalgaz körükledi

Enerji Günlüğü - Kasım ayında üretici fiyatlarında en yüksek artış ham petrol ve doğalgaz sektöründe yaşandı. 

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) yayınladığı Kasım ayı verilerine göre, yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2016 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 2 arttı. Endeks, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 6.76, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6.41 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 3.93 artış gösterdi. 

HAM PETROL VE DOĞALGAZ HIZLI ÇIKTI

Sektörler bazında bakıldığında ise bir önceki aya göre üretici fiyatlarında en fazla artışın yüzde 10.61 ile ham petrol ve gazda yaşandığı görülüyor. Ham petrol ve gazı, yüzde 10.13 artışla ana metaller ve yüzde 4.41 artışla diğer mamul eşyalar alt sektörleri izledi. Buna karşılık elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme yüzde 3.16, giyim eşyası yüzde 0.10 ile fiyatların son ayda en fazla düştüğü alt sektörler oldu. 

MADENCİLİK SEKTÖRÜNDE ARTIŞ

Sanayinin dört sektörünün bir önceki aya göre değişimleri ise madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 2,45 artış, imalat sanayi sektöründe yüzde 2,41 artış, elektrik ve gaz sektöründe yüzde 3.16 düşüş ve su sektöründe yüzde 0.84 artış yönünde yaşandı. 

TÜFE’DE DURUM 

Tüketici fiyatları endeksinde (TÜFE) Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 0.52, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 6.78, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 7.79 artış yaşandı. TÜFE kapsamındaki kalemlerde aylık en yüksek artış yüzde 3.89 ile giyim ve ayakkabı grubunda görüldü. 

Ana harcama grupları itibariyle 2016 yılı Kasım ayında endekste yer alan gruplardan eğlence ve kültürde yüzde 1.25, çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 1.16, konutta yüzde 0.87 ve haberleşmede yüzde 0.64 artış gerçekleşti. Aylık en fazla düşüş gösteren grup yüzde 0.58 ile gıda ve alkolsüz içecekler oldu. Ana harcama grupları itibariyle 2016 yılı Kasım ayında endekste düşüş gösteren bir diğer grup ise yüzde 0.12 ile ev eşyası oldu. 

TÜKETİCİNİN ENERJİ FİYATI DA HIZLI ARTMIŞ 

Özel kapsamlı TÜFE göstergelerine bakıldığında, enerji fiyatlarındaki Kasım ayı hareketlerinin, enflasyon üzerinde yükseltici etkisi olduğu görülebiliyor. Enerji hariç aylık enflasyon oranı yüzde 0.44 ile genel artışın yaklaşık yüzde 20 altında görülüyor. Son bir yıllık rakamlarda ise enerji hariç artış, genel artışın altında kalmış durumda.

Enerji Günlüğü 

Önceki ve Sonraki Haberler