1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. BİYOKÜTLE

  4. Enotek Amasya’da 2,4 MW’lık biyogaz santrali kuracak

Enotek Amasya’da 2,4 MW’lık biyogaz santrali kuracak

Enotek Elektrik, Amasya Suluova’da kuracağı biyogaz santralinde günde 70 ton hayvan ve bitki atığını işleyerek elektrik üretecek.

Enotek Amasya’da 2,4 MW’lık biyogaz santrali kuracak

Enerji Günlüğü - Enotek Elektrik, Amasya Suluova’da kuracağı biyogaz santralinde günde 70 ton hayvan ve bitki atığını işleyerek elektrik üretecek.

Enotek Elektrik Yatırım A.Ş. tarafından Amasya ili, Suluova İlçesi, Dereköy Mahallesi’nde maliye hazinesi adına kayıtlı saha üzerinde, 2,4 MW kapasiteli Tema Suluova Biyogaz Enerji Santrali kurulup işletilmesi planlanıyor. Proje için toplam yatırımın yaklaşık 12,3 milyon lira olması hesaplanıyor.

Planlanan proje ile bir yandan bölgedeki hayvancılık tesislerinden kaynaklı hayvansal dışkı atıkların ve çiftliklerde ortaya çıkacak organik atıklarının nihai bertarafı sağlanırken, diğer taraftan elektrik, ısı ve gübre üretimi yapılacak. Üretilen elektrik enerjisi depolanmadan enterkonnekte sisteme verilerek yenilenebilir enerji mevzuatı çerçevesinde elektrik piyasasına satılacak. 

KOJENERASYON ÜNİTESİNİN KURULU GÜCÜ 2,4 MW 

Tema Biyogaz Enerji Santrali’ne gelecek olan biyobozunur atıkların anaerobik ortamda, biyolojik olarak parçalanması sağlanacak. Biyobozunur atıkların biyolojik olarak parçalanması esnasında açığa çıkacak olan biyogaz ise kojenerasyon ünitesinde elektrik ve ısı enerjisi üretimi için kullanılacak. Kurulacak kojenerasyon sistemi toplam gücü ise 2,4 MWe / 2,468 MWm olacak şekilde dizayn edilecek. Bunun için tesiste 70 ton/gün biyobozunur atık işlenecek. Ayrıca 28 ton/gün sıvı fermente ürün, seyreltme amaçlı geri devri söz konusu olacak. Dolayısıyla proje kapsamındaki toplam besleme, 98 ton/gün olacak. 

Anaerobik fermantasyon sonrasında elde edilen sıvı fermente ürün gübre olarak değerlendirilirken, katı fermente ürün de depolanmak ve satışa sunulmak üzere katı fermente ürün depolama alanına alınacak.

Enerji Günlüğü 

Önceki ve Sonraki Haberler