1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. ENSİA : Gelecek yeşil hidrojende

ENSİA : Gelecek yeşil hidrojende

İzmir’de “Gelecek Hidrojende” başlıklı konferansta hidrojen enerjisi alanındaki son gelişmeler paylaşıldı.

ENSİA : Gelecek yeşil hidrojende

Enerji Günlüğü-Pandemi sonrasında dünya ekonomilerindeki sorunlar, Rusya Ukrayna savaşı, hidrokarbon kaynaklarının verdiği zararlar ülkeleri yerli, yenilenebilir ve temiz kaynaklardan enerji üretimi arayışına itiyor. Bu arayışta yeşil hidrojen ve yakıt pilleri öne çıkarken, teknolojinin gelişmesi ve maliyetlerinin azalmasıyla birlikte hidrojenin üretimi de yaygınlaşıyor.

İzmir’de 9-11 Mayıs tarihleri arasında düzenlenen Wenergy Temiz Enerji Teknolojileri Fuarı kapsamında düzenlenen “Gelecek Hidrojende” başlıklı konferansta, bu alanda dünyanın ulaştığı son teknoloji seviyesi dinleyenlerle paylaşıldı.

TÜRKİYE EN ŞANSLI ÜLKELERDEN

Fuarın Ana Partneri olan Enerji Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (ENSİA) tarafından düzenlenen konferansın moderatörlüğünü ENSİA Yönetim Kurulu Başkanı Alper Kalaycı yaparken; ASPİLSAN Enerji Hidrojen ve Yakıt Pilleri Ar-Ge Müdürü Emre Ata, TEKSİS İleri Teknolojiler Genel Müdürü Hüseyin Devrim ve Elektrik Mühendisi Salih Ertan konuşmacı olarak yer aldı.

ENSİA Başkanı Kalaycı, tüm ülkelerin “enerji bağımsızlığı” kavramına vurgu yaparken, Avrupa Birliği’nin, yeşil hidrojeni “Karbonsuzlaşma ve İklim Nötr” hedeflerine ulaşmak için önemli bir araç olarak gördüğünü vurguladı Kalaycı, yenilenebilir enerjide tüm dünyanın dikkatini çeken başarı öyküsü yazan Türkiye’nin bu üretimi yapabilecek ender ülkeler arasında yer aldığını belirtti.

OTOBÜS VE KAMYON ÜRETİCİLERİ ÇOK İLGİLİ

TEKSİS İleri Teknolojiler Genel Müdürü Hüseyin Devrim’ de, yeşil hidrojenin bugün Avrupa’da hızla yaygınlaştığı bilgisini verdi. Yeşil Hidrojen dönüşümünün ilk adımlarının kamyon, TIR, otobüs, tren, gemi gibi ağır ulaşım araçlarında atıldığını vurgulayan Devrim, “Avrupa’da bu araçların yollara çıkmaya başladığını, hatta dolum istasyonları ağının gelişmeye başladığını görüyoruz. Bugün otobüs ve kamyon üreticilerinin tümü bu alanda yoğun bir Ar-Ge faaliyeti sürdürüyor. Bu alanda yakıt hücreli prototip araçlar üretildi ve denemeleri yapılıyor. Çünkü siz bir elektrikli otobüs ya da TIR üretebilirsiniz ancak bu aracı 5-6 saat şarj etme ve seferden alıkoyma imkanınız olmaz. Yeşil hidrojen teknolojisi orta ve uzun vadede elektrikli araçlardan çok daha hızlı yayılıma sahip olacak ve nihai olarak bir bataryaya bağımlı olarak çalışan elektrikli araçların ömrünü kısaltacak.” diye konuştu

HİDROJEN EKOSİSTEMİ BÜYÜYOR

ASPİLSAN Enerji Hidrojen ve Yakıt Pilleri Ar-Ge Müdürü Emre Ata, dünya genelinde hidrojen ekosisteminin hızla büyüdüğüne dikkat çekerek, APİLSAN’ın hidrojenin yakıt olarak kullanılabilmesi amacıyla elektrolizör ve yakıt pili geliştirme projelerine büyük önem verdiğine dikkat çekti.

Konferansta söz alan Elektrik Mühendisi Salih Ertan, Çin başta olmak üzere enerji tüketimi hızla artan gelişmiş ülkelerin mevcut doğalgaz boru hatlarından hidrojen taşıma ile ilgili projeler üzerinde çalıştıklarını kaydetti.

Önceki ve Sonraki Haberler