1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. ENSİA ile Kırgızistan arasında ‘temiz enerji köprüsü’

ENSİA ile Kırgızistan arasında ‘temiz enerji köprüsü’

ENSİA ile Kırgızistan Yatırım ve Kalkınma Ajansı arasında işbirliği protokolü imzalandı. İki ülke arasında yenilenebilir ve temiz enerji uygulamaları geliştirilecek.

ENSİA ile Kırgızistan arasında ‘temiz enerji köprüsü’

Enerji Günlüğü - Kırgızistan’ın Yatırım ve Kalkınma Ajansı ile Enerji Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (ENSİA) arasında iş birliği ve iyi niyet protokolü imzalandı.

Yenilenebilir ve temiz enerji teknolojilerinin geliştirilmesi ve uygulamasında iki ülke arasındaki yatırım ortamının geliştirilmesini hedefleyen protokole, Kırgızistan adına Yatırım Bakan Yardımcısı Nuradil Baiasov ve ENSİA Yönetim Kurulu Başkanı Alper Kalaycı imza attı. 

protokol-imza.jpg

Nuradil Baiasov ve Kırgızistan Yatırım ve Kalkınma Ajansı Türkiye Koordinatörü Mırzahit Mırzayev’i dernek merkezinde misafir eden Kalaycı; 6,5 milyon nüfusa sahip ülkede 2019-2023 yıllarını kapsayan 'Yeşil Ekonomi Geliştirme Programı’nın sürmekte olduğuna dikkat çekerek, “Yenilenebilir enerjide ülkemizin sahip olduğu yatırım ve insan kaynağı potansiyelini dost ve kardeş Kırgızistan halkının refahının artırılması için seferber etmeye hazırız.” dedi. 

Orta Asya’daki Türki Cumhuriyetler arasında yükselen ekonomisi ve artan milli geliri ile dikkat çeken Kırgızistan’ın Yatırım Bakan Yardımcısı Nuradil Baiasov da, ülkesinde 300’den fazla Türk şirketinin faaliyet gösterdiğini ifade etti, Kırgız halkının Türk mallarının kalite ve güvenilirliğinden asla şüphe etmediğini belirtti. Başta rüzgar enerjisi olmak üzere yenilenebilir ve temiz enerji alanında yatırım beklentilerinin olduğunu kaydeden Baiasov, ENSİA ile imzalanan protokol ile bu alandaki yatırımların ivme kazanmasını beklediklerini ifade etti. 

“KIRGIZİSTAN BİR SERBEST BÖLGE GİBİ ÇALIŞIYOR”

Kırgızistan’da yatırım ikliminin her geçen gün iyileştiğine dikkat çeken Nuradil Baiasov şu değerlendirmeyi yaptı: 

“Ülkemize değer yaratacak her türlü yatırımı devlet olarak destekliyoruz. Hükümetimiz özellikle yenilenebilir ve temiz enerji yatırımların teşvik edilmesine büyük önem veriyor. Yatırım için yurt dışından getirilen mallara vergi uygulamıyoruz.

Bununla birlikte Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa Birliği ve Avrasya anlaşmaları ile yurt dışına satılan mallara da vergi uygulamıyoruz. Kısaca ülkemizin adeta bir serbest bölge gibi çalıştığını söylemem gerekiyor. 

Kırgız halkı olarak Türkiye’yi her zaman ‘büyük ağabey’ olarak görür ve Türkiye’de yaşanan tüm gelişmeleri dikkatle izleriz. Türk şirketlerinin ülkemizde yapacağı yatırımlar istihdamımıza pozitif yönde katkı sunuyor. 

ENSİA’nın İzmir Kalkınma Ajansı ile paydaşı olduğu Best For Energy projesini ve sonuçlarını dikkatle izliyoruz. Projenin bir benzerinin Kırgızistan’da da yapılmasının ülkemizde yenilenebilir enerjiye yönelik farkındalığı artırmak ve potansiyelimizi öne çıkarmak adına faydalı olacağını düşünüyoruz.”    

Kırgızistan heyetinin ENSİA ziyaretinde Başkan Yardımcıları Tibet Arbak ve Murat Güler de yer aldı.

kirgizistan-heyet-ziyaret.jpg

Önceki ve Sonraki Haberler