1. HABERLER

  2. EPDK 6 şirkete 1 milyon 465 bin lira ceza kesti

EPDK 6 şirkete 1 milyon 465 bin lira ceza kesti

Enerji Günlüğü – EPDK, 6 şirkete toplam 1.465.288 lira para cezası kesti.   Enerji Piyasası Denetleme Kurulu (EPDK), denetim çalışmaları...

EPDK 6 şirkete 1 milyon 465 bin lira ceza kesti
Enerji Günlüğü – EPDK, 6 şirkete toplam 1.465.288 lira para cezası kesti.  
 
Enerji Piyasası Denetleme Kurulu (EPDK), denetim çalışmaları sonucunda 6 şirkete toplam 1.465.288 lira para cezası kesti; 5 şirket hakkında soruşturma başlattı; 3 şirketten savunma istedi ve bir şirkete de ihtarda bulundu.  
 
EPDK, bayilik lisansı sahibi 4 şirkete aşağıdaki gerekçelerle soruşturma açılmasına karar verdi. 
 
• İstasyon otomasyon sistemine müdahale ederek devre dışı bırakmak. 
• Kurulu otomasyon sistemine yansımayan tank dolumları yapmak
• Akaryakıt istasyonunda, dağıtıcısı dışında akaryakıt ikmalinde bulunmak
• İki yıl boyunca toplam 1080475,31 litre motorini belgesiz olarak temin etmek
• Otomasyon sistemine müdahale ederek otomasyon sisteminin doğru ve sağlıklı veriler içermesine engel olmak suretiyle lisansıyla tanınan haklar dışında faaliyet göstermek
• İstasyonunda menşei belli olmayan akaryakıt bulundurmak
• Bayilik lisansı sahibi başka bir şirket adına fatura edilmiş akaryakıtı almak.  
 
Kurul bir dağıtıcı firma hakkında da şirketin tescilli markası altında faaliyet gösteren bayisinin işlettiği akaryakıt istasyonunda kurulu bulunan otomasyon sistemine yansımayan tank dolumları ile akaryakıt istasyonundaki kayıt dışı ikmali Kuruma bildirimde bulunmaması nedeniyle soruşturma başlattı. 
 
EPDK ayrıca, sahibi bulunduğu istasyonda tağşiş ve/veya hile amacıyla akaryakıta katılabilecek ürün bulundurmak gerekçesiyle bir bayi ile yeniden satış nitelikli akaryakıt satışı yapması gerekçesiyle bir başka bayiden savunmalarını istedi. Kurul tesiste LPG tüp dolumuna yarayan aparat/teçhizat bulunduran bir otogaz bayisinden de savuma vermesini istedi.
 
Kurul 6 şirkete de toplam 1.465.288 lira idari para cezası verdi. 
 
İstasyonda sorumlu müdür belgesine sahip sorumlu müdür çalıştırılmayan 2 otogaz bayisine 83.839’ar TL para cezası kesen EPDK, 3 akaryakıt bayisine de otomasyon sisteminin çalışmaması; otomasyon sistemi çalışmamasına rağmen satış yapılması; gazyağı tankından otomasyon sistemine bağlı olmayan seyyar aktarım düzeneği ile satış yapılması; otomasyon verilerinden gaz yağı ve motorin verilerinin tamamına yakınının sağlıklı olmaması; dağıtısıcının haricindeki bir şirketten irsaliyeli fatura ile akaryakıt satın alınması; lisansın verdiği haklar dışında faaliyet göstererek kurulu lisanslı tesisin Kurul’un iznini almadan başka bir şirkete kullandırılması gerekçeleriyle toplam 324.893 lira para cezası verdi. 
 
Kontrol görevini gerektiği gibi yerine getirmeyip, mevcut olumsuzlukları zamanında tespit etmeyerek; gaz yağı tankını otomasyon sistemine bağlamayan ve otomasyon sisteminin doğru ve sıhhatli çalışmasını sağlamayan bayisini Kuruma bildirmediği için bir dağıtıcı şirkete de 972.717 lira tutarında idari para cezası kesildi. 
 
Kurul sertifikasız bir firmanın imal etmiş olduğu doğalgaz iç tesisatı için proje onay/kontrol işlemleri yürüten ancak bu aykırı hali zamanında gideren bir şirkete de resmi uyarıda bulundu. 
Önceki ve Sonraki Haberler