1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. EPDK: Akıllı şebeke yatırımları öncelikli

EPDK: Akıllı şebeke yatırımları öncelikli

Enerji Günlüğü - EPDK Başkanı Yılmaz, elektrik ve doğalgaz sektöründe akıllı şebeke yatırımlarının öncelikler arasında yer aldığını söyledi.Elektrik...

EPDK: Akıllı şebeke yatırımları öncelikli

Enerji Günlüğü - EPDK Başkanı Yılmaz, elektrik ve doğalgaz sektöründe akıllı şebeke yatırımlarının öncelikler arasında yer aldığını söyledi.

Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) ve Türkiye Doğal Gaz Dağıtıcıları Birliği (GAZBİR)’nin birlikte düzenlediği Enerjide AR-GE Çalıştayı’nın ikincisi Ankara’da gerçekleştirildi. Zirve, üniversiteler, tekno-kentler, sivil toplum kuruluşları, özel şirketler ve ilgili kamu kurum ve kuruluşlarını bir araya getirdi.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, zirvenin açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'de doğalgaz ve elektrik kullanımının ülkedeki büyümeyle doğru orantılı olarak arttığını söyledi. Yılmaz, ortaya çıkan ilave gaz ve elektrik talebinin, her iki alanda da yeni şebekelerin yapılabilmesi için daha fazla çaba gerektirdiğini vurguladı.

Elektrik ve doğalgazda araştırma ve geliştirme çalışmalarına verilebilecek imkânların şartların getirdiği zorunluluklar nedeniyle yeni bağlantı taleplerine ve yenileme yatırımlarına ayrıldığını kaydeden Yılmaz, "Ancak ülkemizin gelişmesiyle birlikte dağıtım sisteminin de daha iyi bir sisteme ulaşması, yani büyürken gelişmesi, gelişirken etkin bir sisteme dönüşmesini sağlayabileceğimize inanıyorum" dedi.

AKILLI ŞEBEKE PİLOT PROJELERİ ÖNDE

Mustafa Yılmaz, Türkiye’nin elektrik ve doğalgaz dağıtım sistemini uluslararası kalite standartları düzeyine ulaştırmayı hedeflediklerini ifade etti. Yılmaz şunları söyledi.

"Elektrik dağıtım sektörü ile ilgili AR-GE projeleri ele alındığında sistemin gelişmesi için kaçınılmaz olan akıllı şebeke uygulamalarına dönük pilot projeler ön sıralarda yer alıyor. Ayrıca insansız hava araçlarının işletmede kullanılması, akıllı şehir-akıllı pilot bölge uygulaması gibi teknik konular olduğu gibi, göç yolları üzerindeki tesislerle ilgili kuşların ve tesislerin korunmasına yönelik sosyal sorumluluk projelerini görmek de bizi mutlu ediyor."

48 MİLYON LİRALIK PROJE

Doğalgaz sektöründe deprem riskleri yönetim sistemi, uzaktan gaz kaçağı tespiti, boru hatlarındaki muhtemel hasarların ve boru ömürlerinin önceden tespit edilebilmesini içeren boru hattı bütünsel yönetimi gibi projelerin öncelikli olduğunu ifade eden Yılmaz, 2Kurum olarak, Ar-Ge kültürünün sektöre kazandırılması için payımıza düşen görevi bu uygulama dönemi içinde yerine getirdik" diye konuştu. Geçtiğimiz dönemde yaklaşık 33 milyon liralık projenin söz konusu olduğunu ifade eden EPDK Başkanı, bugünkü toplam Ar-Ge proje büyüklüğünü ise yaklaşık 48 milyon lira olarak dile getirdi. EPDK Başkanı Yılmaz, “Proje kabul oranlarındaki artış eğiliminin önümüzdeki dönemlerde de süreceğine inancım tam" dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler