1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. EPDK Başkanı elektrik dağıtıcısına sert çıktı

EPDK Başkanı elektrik dağıtıcısına sert çıktı

Enerji Günlüğü - EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, elektrik dağıtıcılarını tedarikçi değiştirme taleplerini zorlaştırmamaya, kâr değil, tüketici...

EPDK Başkanı elektrik dağıtıcısına sert çıktı

Enerji Günlüğü - EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, elektrik dağıtıcılarını tedarikçi değiştirme taleplerini zorlaştırmamaya, kâr değil, tüketici memnuniyeti öncelikli davranmaları uyarısında bulundu. Yılmaz gecikmeli sayaç okumayı da ağır dille eleştirdi.

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) 8. Sektör Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, sektördeki oyunculara sert eleştiriler yöneltti ve uyarılarda bulundu. Serbest piyasaya geçişle birlikte elektrik sektöründe tüketicinin asıl patron haline geldiği görüşünü dile getirdi. Mustafa Yılmaz, "Tüketici elektrik enerjisinin üretiminden tüketim noktalarına ulaştırılmasına kadar oluşan tüm maliyetleri finanse etmektedir. Dolayısıyla tüketicinin ihtiyaç duyduğu hizmeti beklediği kalitede sunmak mecburiyetindeyiz. Düzenlemerimizi bu anlayış çerçevesinde hazırlıyoruz" dedi.

TÜKETİCİ ŞİKAYETLERİ ARTIYOR

Son dönemde tüketici şikayetlerinde ciddi bir artış eğilimi gördüklerini kaydeden EPDK Başkanı Yılmaz, bu şikaytelerin abonelik, bağlantı, faturalandırma, tarife, kalite, müşteri hizmetleri ve sayaç sorunları başlıkları altında toplandığı bilgisini paylaştı. Başkan Yılmaz, şikayetlere konu bu sorunların ancak tüketici odaklı yaklaşımlarla çözülebileceğini ifade etti.

Elektrik piyasasında bundan sonra en önemli gündemlerinin tüketicilerin yeni yapıya adaptasyonunu sağlanması ve özel sektör dinamizmi sayesinde tüketiciye daha kaliteli hizmet sunulması olacağını kaydeden Yılmaz şöyle konuştu:

"Tüketicilere daha kaliteli hizmet sunulmasının yolunun tüketici odaklı bakış açısından ve sisteme yapılan yatırımdan geçtiğini hepimiz biliyoruz. Kurum olarak bu konuda gösterdiğimiz hassasiyettin dağıtım şirketleri tarafından da gösterilmesi uzun vadede hepimizin ve sektörün hayrına olacaktır."

ÖNCELİK KÂRA DEĞİL, TÜKETİCİ MEMNUNİYETİNE

Dağıtım şirketlerinin kısa vadede elde edeceği kârlılıktan önce, tüketici memnuniyetini ön plana çıkarması gerektiği uyarısında bulunan EPDK Başkanı Yılmaz "Hizmet kalitesini artırmanın iyi niyet söylemleriyle olmayacaığını biliyoruz. Bunun bir bedeli var. Özellikle kesintilerle ilgili kaliteyi artırma yatırımlarla mümkün" ifadelerini kullandı.

Sisteme yapılan yatırımları bugüne kadar hep desteklediklerini ve desteklemeye devam edeceklerini aktaran Mustafa Yılmaz, "Artık özel sektörün dinamizmi ve hızını dağıtım hizmetlerine yansıtma zamanıdır Vitesi artırmalıyız ve yaptığımız yatırımla ülkemizin büyümesine daha fazla katkı sağlamalıyız" diye konuştu.

ÖZENSİZ UYGULAMALAR TEPKİ OLUŞTURUYOR

Elektrik dağıtım şirketlerinin özensiz uygulamalarla tüketicilerde tepkiye yol açtığını kaydeden EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, bu tepkilerin giderilmesi gerektiğinin altını çizdi. Bazı kesimlerin bu tepkileri özelleştirme mantığını baltalamak adına kullandığını kaydeden Mustafa Yılmaz, bu konuda dağıtım şirketlerine büyük görev düştüğünü vurguladı. EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz "Bu noktada size düşen görev bu tür manipülasyonlara bahane üretmemek azami oranda hassas davranmaktır. Ancak bunun yeterince idrakinde olunmadığını görüyorum" ifadesini kullandı.

GEÇ FATURA OKUMANIN NE MANAYA GELDİĞİNİ BİLİYORUZ

Son olarak faturaların okunmasının geciktirilmesi,akabinde de 1 aydan kısa sürede okunması gibi uygulamalar yapıldığına dikkat çeken Mustafa Yılmaz, bunu yapan dağıtım şirketlerini sert sözlerle eleştirdi. EPDK Başkanı Yılmaz şöyle dedi:

"Mevzuatta size bir aydan uzun süreli fatura okuma imkanı verilmiş ancak bu teknik gerekçelerle verilmiş bir ruhsattır. Kış şartlarında köylere ulaşma zorluğu, mevsimsel tüketim yapılması gibi gerekçelerle verilen bu ruhsatı çok açık söylüyorum yeni tarife dnemi öncesinde 2014 kaıp kaçak gerçekleşmesini yüksek göstermek için kullanmanızı doğru bulmuyorum. Bunun ne manaya geldiğini yii biliyoruz. Kurumsal olarak ihtimal dahilinde gördüğümüz bu uygulamayı, tüketiciyi galeyana getirecek mertebede abartılı kullanmanızı da beklemiyordum. Bu tür uygulamaları bir daha görmek istemiyoruz. Kamuoyundan gelen tepkilere sürecin hiç umulmadık şekilde sisteme ve sizlere daha çok zarar verebileceğini de hatırlatmak isterim."

ÖLÇÜLEBİLİRLİĞİ ARTIRIN, KALİFİYE PERSONEL ÇALIŞTIRIN

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, elektrik dağıtım şirketlerinin bir yandan gerekli şebeke yatırımlarını yaparken bir yandan da hizmet kalitesini yükseltecek ve kalite göstergelerinin ölçülmesini sağlayacak bilişim ve teknoloji yatırımlarını yapması ve buna paralel yeterli ve nitelikli insan kaynağı yapılanmasına gitmesi gerektiğini vurguladı.

KESİNTİ ZARARLARIN TAZMİN EDİN

Mustafa Yılmaz, elektrik dağıtım şirketlerinin kullanıcılara teknik kalite ölçümü, kesinti listesinin verilmesi, kesinti kayıt cihazı takılması, 12 saati aşan kesintilerle ticari kalite göstergelerine ilişkin tazminatların ödenmesi ve cihaz hasarlarının tazmini gibi haklara ilişkin uygulamaları da eksiksiz yerine getirmeleri gerektiğine vurgu yaptı.

TEDARİKÇİ DEĞİŞİKLİĞİNİ ENGELLEMEYİN

Mustafa Yılmaz, dağıtım şirketlerinin tedarikçi değiştirmek isteyen serbest tüketicilerin önüne değişik engeller çıkardığı, tüketicilerin diğer tedarikçilerden enerji almasını engelleyici söylem ve eylemlerde bulunduğu bilgisinin kendilerine ulaştığını anlattı. Başkan Yılmaz, dağıtım şirketlerini bu konuda da gerekli hassasiyeti göstermeye ve serbest piyasa mantığının işlemesini engelleyici tutum ve davranışlardan kaçınmaya çağırdı.

Mehmet KARA - ANKARA

Önceki ve Sonraki Haberler