1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. EPDK CNG ve LNG’nin tarifelere nasıl yansıyacağını belirledi

EPDK CNG ve LNG’nin tarifelere nasıl yansıyacağını belirledi

Enerji Günlüğü – EPDK doğalgaz dağıtım şebekesinin CNG veya LNG ile beslenmesi durumunda tarifelerin nasıl belirleneceği konusunu açıklığa kavuşturdu. Enerji...

EPDK CNG ve LNG’nin tarifelere nasıl yansıyacağını belirledi

Enerji Günlüğü – EPDK doğalgaz dağıtım şebekesinin CNG veya LNG ile beslenmesi durumunda tarifelerin nasıl belirleneceği konusunu açıklığa kavuşturdu. 

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu, 13 Eylül 2017 tarihli Doğal Gaz Dağıtım Şirketleri İçin Tarife Hesaplama Usul ve Esasları (Metodoloji) uyarınca, doğal gaz dağıtım şirketlerinin ikinci tarife uygulama dönemi tarife hesaplamalarında işletme gideri bileşeninin belirlenmesine yönelik kararına yeni bir madde ekledi. 

Buna göre dağıtım şirketinin talebi halinde, Doğal Gaz Dağıtım Şebekesinin Sıvılaştırılmış Doğal Gaz (LNG) veya Sıkıştırılmış Doğal Gaz (CNG) ile Beslenmesine İlişkin Usul ve Esaslar’ının (CNG veya LNG Alım Usul ve Esasları) 5’inci maddesinin üçüncü fıkrası uyarınca gerçekleşen CNG veya LNG alım fiyatı ile dağıtım şirketi tarafından ilgili dönemde uygulanan fiyatlar arasında oluşan farkın karşılanmasına yönelik olarak, tarife uygulama dönemi için öngörülen tutar, işletme gideri bileşenine eklenecek ve perakende satış tarifesi revize edilecek.

Birinci fıkra uyarınca öngörülen tutar ile ikinci tarife uygulama döneminde gerçekleşen tutar arasında fark olması halinde ise söz konusu fark bir sonraki tarife uygulama döneminde düzeltilecek. 

Tarife uygulama dönemi için doğal gaz dağıtım şirketleri tarafından birinci fıkra kapsamında talep edilmeyen doğal gaz fiyat farkları, ilgili doğal gaz dağıtım şirketlerinin bir sonraki tarife uygulama dönemi hesaplamalarında dikkate alınacak. 

CNG veya LNG Alım Usul ve Esasları’nın 5 inci maddesinin dördüncü fıkrası uyarınca gerçekleşen CNG veya LNG alım maliyeti, sonraki tarife uygulama dönemi hesaplamalarında dikkate alınacak. CNG veya LNG Alım Usul ve Esasları’na uygun olarak yapılmayan CNG veya LNG alımlarında oluşacak bedel farkı ise doğal gaz dağıtım bölgesindeki tüketicilere yansıtılmayacak. 

CNG veya LNG Alım Usul ve Esasları’na uygun olarak yapılan CNG veya LNG alımlarına ilişkin fiyatlar, emsal uygulamalar ve sektör verileri dikkate alınarak gerek görülmesi halinde analiz edilebilecek.

Kurul, yeni kararı doğrultusunda; 08 Haziran 2017 tarihli 7110-7 nolu kararının “Fiyatlandırma Yönetmi” başlıklı 7. maddesini yürürlükten kaldırdı. 

EPDK ayrıca, 13 Eylül 2017 tarihli ve 7280 sayılı Kurul Kararı’na da 13’üncü maddeden sonra gelmek üzere “Bu Kurul Kararı’nın 11/A maddesi uyarınca yapılacak tarife revizyonlarında, 2017 yılında gerçekleşen CNG veya LNG alım miktarları ile fiyatları dikkate alınır” hükmünü ekledi. 

Etiketler : , , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler