1. HABERLER

  2. PETROL

  3. EPDK: Fiyata değil kâr payına tavan

EPDK: Fiyata değil kâr payına tavan

Enerji Günlüğü - Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) akaryakıtta pompa fiyatına değil, sadece bayi ve dağıtıcı kârına tavan koyulduğunu açıkladı.EPDK,...

EPDK: Fiyata değil kâr payına tavan

Enerji Günlüğü - Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) akaryakıtta pompa fiyatına değil, sadece bayi ve dağıtıcı kârına tavan koyulduğunu açıkladı.

EPDK, bugünkü (20 Şubat 2015) tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren akaryaıtta tavan fiyat uygulanması yönündeki karara ilişkin yeni bir duyuru yayınladı.

"Kurumumuz tarafından 5015 Sayılı Petrol Piyasası Kanunu hükümleri çerçevesinde uygulanan tavan fiyata yönelik Basın Açıklaması" başlığıyla yapılan duyuruda şöyle denildi:

"Bilindiği üzere, (Ülkemiz petrol piyasasında fiyatların en yakın erişilebilir dünya serbest piyasa koşullarına göre oluşmadığı) anlaşıldığından, Kurumumuz tarafından 5015 Sayılı Petrol Piyasası Kanunu hükümleri çerçevesinde 20/02/2015 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 19/02/2015 tarih ve 5486 sayılı Kurul Kararı ile Kanun ile belirlenen iki aylık süre için tavan fiyat uygulaması başlatılmıştır."

SADECE DAĞITICI VE BAYİ MARJINA SINIR...

Açıklamada, tavan fiyat uygulaması süresince akaryakıt satış fiyatlarındaki değişimlerin, dünya petrol piyasalarında oluşan ürün fiyatları ve döviz kurundaki değişimlere göre belirlenmeye devam edeceği belirtilirken "Alınan Kurul Kararı ile sadece dağıtıcı ve bayi marjlarına sınır getirilmiş olup, uluslararası piyasalarda ve döviz kurundaki yaşanan fiyat değişimlerine göre yurt içi nihai fiyatlar artıp azalabilmektedir" denildi.

HER İL İÇİN AYRI TAVAN...

EPDK'nın açıklamasında, Kurum tarafından başlatılan tavan fiyat uygulamasının çerçevesi şöyle çizildi:

"Dağıtıcı ve bayi marjlarının toplamının tavanı motorin türlerinde 37 Kuruş/Litre, benzin türlerinde ise 34 Kuruş/Litre;

Ülkemizin diğer bölgelerinde faaliyet gösteren lisans sahiplerinin herhangi bir mağduriyete uğramamasını sağlamak üzere, her bir ilin akaryakıt bayi tavan satış fiyatlarının ayrı ayrı belirlenebilmesi amacıyla, tavan fiyat uygulaması öncesindeki durumu yansıtan her bir il için fiyat farkları,

belirlenmiştir."

TAVAN FİYATLAR BU GECE DEVREDE...

EPDK'nın duyurusuna göre tavan fiyat bu gece saat 24:00’den itibaren uygulanmaya başlanacak. Tavan fiyat uygulaması 2 ay boyunca devam edecek. Bu süre zarfında uygulanacak tavan fiyatlar iller bazında Kurum internet sitesinden ilan edilecek. Dağıtım şirketleri tarafından 21 Şubat 2015 tarihinde uygulanacak fiyatlar, 20.02.2015 tarihinde Kurul Kararı kapsamında ilan edilen tavan fiyatlara uygun şekilde belirlenip ilgili mevzuat kapsamında Kuruma bildirilecek.

YAKINDAN İZLENECEK

EPDK'nın tavan fiyat duyurusunda, Kurum'un kanuni sorumlulukları çerçevesinde piyasadaki fiyat oluşumlarını titizlikle izleyeceği, rafineri, dağıtıcı ve bayi paylarının en yakın erişilebilir dünya serbest piyasa oluşumuyla uyumluluk göstermesi hususunu kararlılıkla yakından takip edeceği vurgulandı. 

BENZİN VE MOTORİNE TAVAN FİYAT, 10 KURUŞ İNDİRİM

AKARYAKITTA KARIN YÜZDE 60'I BAYİLERE

EPDK BAŞKANI YILMAZ: TAVAN FİYAT KOYDUK, ÇÜNKÜ... 

AKARYAKITTA TAVAN FİYAT UYGULAMASI YÜRÜRLÜKTE

Önceki ve Sonraki Haberler