1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. EPDK lisanssız elektrik başvuru değerlendirmelerine virüs molası verdi

EPDK lisanssız elektrik başvuru değerlendirmelerine virüs molası verdi

Koronavirüs salgını nedeniyle lisanssız üretim başvurularını teknik ve evrak incelemelerini gerçekleştiren komisyon toplantıları yeni bir bildirime kadar yapılmayacak. 

EPDK lisanssız elektrik başvuru değerlendirmelerine virüs molası verdi

Enerji Günlüğü - Koronavirüs salgını nedeniyle lisanssız üretim başvurularını teknik ve evrak incelemelerini gerçekleştiren komisyon toplantıları yeni bir bildirime kadar yapılmayacak. 

Enerji Piyasaları Düzenlem Kurumu (EPDK) Elektrik Piyasası Daire Başkanlığı, 14.04.2020 tarih ve E.19655 sayılı Lisanssız Elektrik üretimi hakkında Covid-19 sebebiyle ek süre verilmesi konusunda bir açıklama yaptı. Yapılan açıklamaya göre, Dünya Sağlık Örgütü tarafından da pandemi olarak kabul edilen COVİD-19 nedeniyle lisanssız üretim başvuruları alınacak ancak EPDK tarafından yeni bir bildirim yapılıncaya kadar komisyon toplantıları yapılmayacak. EPDK’nın bildirimi sonrasında projelerin evrak ve teknik yönden aylık periyodlarla değerlendirildiği komisyon toplantıları ilk aydan başlamak üzere sırayla değerlendirme yapılarak başvurular sonuçlandırılacak.

TAM ANLAMIYLA KONTAK KAPATILDI

EPDK’nın bu kararını değerlendiren SolarÇatı CEO’su Utku Korkmaz, başvuruların alındığını ama değerlendirmelerin durdurulmuş durumda olduğunu belirterek, “Bir çatı projesinin yapımı öncesinde başvuru, değerlendirme, çağrı mektubunun alınması, GES uygunluk, TEDAŞ proje onayı , bağlantı anlaşması gibi aşamalar mevcut. Ve en iyi senaryo ile bu süreç başvurudan sonra yaklaşık 3 ay sürüyor. Teknik değerlendirme yapılamadığında ise aslında süreç hiç başlamamış oluyor. Corona dönemi, çatı projelerinde tüm izinlerin alınabilmesi oldukça önemli bir periyottu ve fırsattı. Şimdi bu imkan ortadan kalkmış oldu. Eğer böyle bir uygulama gelmemiş olsa idi, sektöre hizmet veren mühendislik şirketlerinin de istihdam açısından olumlu ve etkin değerlendireceği bir dönemdi. Ama şu anda tam anlamıyla kontak tamamen kapatıldı. Değerlendirmelerin başlaması ile ilgilide bir tarih yok gördüğümüz kadarı ile. Ve sektörün, işverenin, çatı yatırımcısının önü bir sonraki açıklamaya kadar tamamen belirsiz” ifadesini kullandı.

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü

Önceki ve Sonraki Haberler