1. HABERLER

  2. PETROL

  3. EPDK: Sık sık tavanı hatırlatmak istemiyoruz

EPDK: Sık sık tavanı hatırlatmak istemiyoruz

Enerji Günlüğü - EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, sektördeki aktörlerle birbirlerini karşılıklı anladıklarını belirterek, "Sık sık tavan fiyat hatırlatması...

EPDK: Sık sık tavanı hatırlatmak istemiyoruz

Enerji Günlüğü - EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, sektördeki aktörlerle birbirlerini karşılıklı anladıklarını belirterek, "Sık sık tavan fiyat hatırlatması yapmak istemiyoruz" dedi.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı Mustafa Yılmaz, yeni yılda sektöre ilişkin ilk kapsamlı değerlendirmesini yaptı. Yılmaz Petro Türk'e yaptığı açıklamada, 2014'ün enerji piyasalarında makro hedeflere ulaşma noktasında önemli adımların atıldığı bir yıl olduğunu belirterek, "Ülkemizin ekonomik büyümesinden daha hızlı büyüyen enerji ihtiyacının karşılanması noktasında özel sektörün büyük önem arzeden yatırımları birbiri ardına devreye girdi. Böylece hızla artan enerji ihtiyacı sorunsuz bir şekilde karşılandı" dedi.

Petrol piyasasının ülkenin lokomotif sektörlerinden biri olduğunu kaydeden Yılmaz, 14 bine yakın lisanlı şirketin faaliyet gösterdiği bu piyasanın, yapılan düzenlemelerle istikrarlı bir yapıya kavuştuğunu kaydetti.

EPDK Başkanı, sürdürülebilir, şeffaf, istikrarlı ve rekabete dayalı bir piyasa oluşturmaya dönük düzenlemelerle petrol piyasasının gerek ürün kalitesi, gerekse dünya piyasalarıyla entegre yapısıyla Avrupa standartlarına uygun hale geldiğini vurguladı.

EPDK'nın petrol piyasasını düzenlenme, izleme, yönlendirme ve denetleme faaliyetlerini etkin şekilde sürdüreceğini aktaran Yılmaz, "Kurum olarak biz, dağıtım şirketi ve bayilerimizle, tüketicilerimize eşit mesafede durmaktayız. Çünkü her iki tarafın da hakkını korumakla yükümlüyüz" ifadelerini kullandı.

BİRBİRİMİZİ ANLIYORUZ

Piyasadaki fiyatlara yönelik gözetimlerinin sürdüğüne işaret eden EPDK Başkanı Yılmaz şöyle dedi:

"Bu konuda taraflar kendi düşüncesini yaptığımız görüşmelerde dile getirdiği için birbirimizi anladığımızı düşünüyorum. Kurum olarak sektöre yönelik sık sık tavan fiyat hatırlatmasını gündeme getirmek istemiyoruz."

LPG STRATEJİK ÖNEME SAHİP

LPG piyasasını, enerji sektörü içinde gerek piyasa yapısı gerekse ürün ve hizmet kalitesi açısından "gurur duyulacak bir piyasa" olarak nitelendiren EPDK Başkanı Yılmaz şunları dile getirdi:

"Yaklaşık 10 bin istasyon, 8 bin tüp bayisi ile önemli bir istihdam sağlayan LPG piyasası, ülkemizin enerji ihtiyacının yüzde 4’ünü karşılıyor. Yıllık yaklaşık 3,6 milyon tonluk tüketim ile ülkemiz önemli LPG pazarlarından biridir. 4 milyonluk LPG’li araç sayımızla, ulaşımda kullanılan LPG miktarı bakımından ülkemiz, Güney Kore’den sonra ikinci sırada yer almaktadır. LPG’nin ülkemiz enerji portföyündeki stratejik öneminin bilincinde olarak, sektörün sorunlarının çözümünde, elimizden gelen katkıyı vermeye hazır olduğumuzun, Kurumumuz ve sektör arasında iletişim ve işbirliğinin önümüzdeki dönemde de aratarak devam edeceğinin bilinmesini isterim."

SAMİMİ DİYALOĞA AÇIĞIZ

Kurum olarak tüm paydaşlarıyla samimi diyaloğa açık olduklarının altını çizen EPDK Başkanı "Sektör temsilcilerimizle düzenli olarak görüşüyoruz. Düzenlemelerimizde sektörün görüşlerini alıyoruz ve titizlikle değerlendiriyoruz. Bu konudaki hassasiyetimizi 2015 yılında da koruyacağız" dedi.

ELEKTRİKTE HEDEF, KAYNAK ÇEŞİTLİLİĞİ

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, Türkiye'nin hidroelektrik, rüzgar ve güneş santralleri ile yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarını en üst düzeyde değerlendirmek, yerli kömür kaynaklarını maksimum ölçüde kullanarak termik santrallerin sayısını arttırmak ve kurulacak nükleer santrallerle enerji çeşitliliğini sağlamayı hedeflediğini anlattı. Yılmaz, bunun gerçekleştirilmesiyle elektrikte kesintisiz ve kaliteli üretimin ekonomik bir şekilde sağlanacağını vurguladı.

Elektrik üretimi kadar elektrik dağıtımına da önem verdiklerini kaydeden Yılmaz şunları ekledi:

"Elektrik dağıtım şirketlerimizin yaptıkları ve yapacakları yatırımları titizle takip ediyoruz. Dağıtım sektörünün, hizmet kalitesinin yükseltilmesi noktasındaki gayretlerinin farkındayız. Dağıtım bölgelerindeki hizmet kalitesi ve tüketici memnuniyetini yakından izliyoruz. Kurul Üyelerimizle beraber bundan sonraki süreçte dağıtım şirketlerimizi bölgelerinde dinlemeye ağırlık vereceğiz."

DOĞALGAZ TÜKETİMİ ARTMAYA DEVAM EDECEK

Doğalgazda 2014 yılında yaşanan tüketim artışının 2015 yılında da devam edeceği öngörüsünde bulunan Yılmaz, şöyle dedi:

"Doğal gaz konforunu, ülkemizin her noktasına ulaştırma gayretlerinde gelinen nokta tam anlamıyla bir başarı hikâyesidir. Dağıtım ihale yöntemimiz ve yapılan hızlı yatırımlarla kısa sürede şehirlerimizin doğal gaza kavuşması, birçok ülkeye model olmuştur. Doğalgaz dağıtımı için yapılan yatırımlar, kamuya ek yük getirmeden, tamamen özel sektörün elini taşın altına koyarak gerçekleşmiştir. Böylelikle kamunun bu sektöre harcaması gereken kaynak, başta eğitim, sağlık ve sosyal güvenlik gibi alanlara aktarılarak, sosyal refahın artması sağlanmıştır. Hedefimiz, 62. Hükümet programında yer aldığı gibi tüm şehirlerimize doğalgazı ulaştırmaktır."

MALİYET BAZLI FİYATLANDIRMA

Elektrik ve doğal gaz piyasalarında maliyet bazlı fiyatlandırmayı, "piyasanın kendi dinamikleri içerisinde gelişmesinin vazgeçilmez unsuru" olduğunu dile getiren EPDK Başkanı şu değerlendirmelerde bulundu:

"Çok önemli aşamalar kaydedilmiş olmakla birlikte sosyo-ekonomik nedenlerden ötürü maliyet esaslı fiyat uygulamasında henüz istenilen aşamaya gelinememiştir. Önümüzdeki dönemde, tarife uygulamalarımızla çapraz sübvansiyon ihtiyacını azaltmaya devam edeceğiz. Bununla birlikte, sadece gerçekten ihtiyacı olanların desteklenmesine ilişkin mekanizmaların belirlenmesi ve hayata geçirilmesi çalışmalarına katkı sağlayacağız."

YERLİ KAYNAK KULLANIMI ARTACAK

Yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretiminin ülkenin hedefleri arasında önemli yer tuttuğunu da hatırlatan Yılmaz, konuyla ilgili değerlendirmelerini şöyle sürdürdü:

"Toplam kurulu güç içinde rüzgarın payı yüzde 5’lere ulaşmıştır. Rüzgar enerjisinde gelinen nokta hiç de azımsanmayacak bir noktadır. Güneş enerjisi konusundaki yarışmaların da ivme kazanmasıyla kısa sürede hedeflenen noktaya gelinecektir. Kurum olarak amacımız, yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının, ülkemize kazandırılması için üzerimize düşen görevi yapmaktır. Bu çerçevede, yerli ve yabancı yatırımcılarımızın önünü açmak ve onlara yol göstermek için mevzuat çerçevesinde işbirliği yapmaya hazırız."

TÜKETİCİ HAKLARINA DUYARLIYIZ

Türkiye'de yaşanan zihniyet değişimiyle birlikte her platformda vatandaşı ön planda tutan, ekonomik hayatta da tüketici haklarını gözeten bir bakış açısının hakim hale gelmeye başladığını ifade eden EPDK Başkanı, "Onun için biz de kurum olarak bugün olduğu gibi bundan sonra da tüketici hakları konusunda çok duyarlı olacağız. Bu çerçevede düzenlemekle yükümlü olduğumuz dört sektördeki dağıtım şirketlerinden ve diğer oyunculardan aynı hassasiyeti bekliyoruz" dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler