1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. EPDK Soma Holding`e lisans haberini yalanladı

EPDK Soma Holding`e lisans haberini yalanladı

Enerji Günlüğü - Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), 301 kişinin ölümüyle sonuçlanan Soma faciasının yaşandığı maden ocağının işletmecisi...

EPDK Soma Holding`e lisans haberini yalanladı

Enerji Günlüğü - Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), 301 kişinin ölümüyle sonuçlanan Soma faciasının yaşandığı maden ocağının işletmecisi Soma Holding'in iştiraki Gürmin Enerji'ye elektrik üretim lisansı verildiği yönündeki haberleri yalanladı.

EPDK'dan yapılan açıklamada, son dönemde bazı basın yayın organlarında Soma Kömür İşletmeleri’ne ait Gürmin Enerji şirketine, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından elektrik üretim lisansı verildiğine ilişkin yer alan haberlerin kamuoyunu yanıltmaya yönelik olduğu belirtildi.

Gürmin Enerji şirketinin 29 Ağustos 2013 tarihinde Kurum'a başvurarak Amasya-Merzifon ve Suluova ilçelerinde 306 Megavat kurulu güce sahip olacak bir yerli kömür santrali kurmak üzere lisans talebinde bulunduğu belirtildi. EPDK tarafından yasal çerçeve kapsamında incelemeye alınan bu konunun, prosedür gereği 19 Haziran 2014 tarihinde değerlendirme kapsamına alındığı kaydedildi.

Ancak söz konusu şirkete Kurum tarafından her hangi bir lisans veya ön lisans verilmediği, başvurunun Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'un (EPDK - Kurul) değerlendirmesine alınmadığı kaydedildi. Bu kapsamda haberde iddia edildiği gibi Soma Kömür İşletmeleri’ne ait Gürmin Enerji şirketine Kurum tarafından verilen bir lisans bulunmadığı da vurgulandı.

Açıklamada şöyle denildi:

"Elektrik Piyasası Kanunu’nda yer aldığı üzere kurumumuz tüm sektör oyuncularına tarafsız yaklaşmakta ve tüm başvuruları kanuni prosedür kapsamında tarafsız bir şekilde değerlendirmeye almaktadır. Bunun yanında bazı basın yayın organlarında yer aldığı üzere, kurumumuzun her hangi bir şirketi akladığına ilişkin iddialar tamamen mesnetsizdir.

301 madencimizi kaybettiğimiz ve ülkemizi yasa boğan Soma Maden kazasının yarattığı acılar kullanarak kurumuzda devam eden işlemlerin çarpıtılarak bu tarz kasıtlı haberlere konu edilmesi ve bir kesim tarafından kendi niyetlerine alet edilmeye çalışılması büyük bir art niyet taşımaktadır."

Önceki ve Sonraki Haberler