1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. EPDK’dan elektrik piyasasına tavan fiyat müdahalesi

EPDK’dan elektrik piyasasına tavan fiyat müdahalesi

Elektrik piyasasına müdahale ederek tavan fiyat belirleyen EPDK, doğalgaz ve ithal kömür elektriği için kilovatsaat başına 2.5 lira, diğer kaynaklardan üretilecek elektrik için 1.2 TL tavan fiyat belirledi.

EPDK’dan elektrik piyasasına tavan fiyat müdahalesi

Enerji Günlüğü - EPDK, maliyet artışlarının tüketiciye yansımasını önlemek amacıyla elektrik santrallerinin satış fiyatlarına tavan fiyat belirledi.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), maliyet artışlarının tüketiciye yansıtılmasını önleme gerekçesiyle elektrik santrallerinin satış fiyatlarına müdahale etti. Kilovatsaat başına, doğalgaz ve ithal kömür elektriği için 2.5 lira, diğer kaynaklardan üretilecek elektrik için 1.2 TL tavan fiyat belirlendi. 

EPDK yaptığı açıklamada, elektrik üretim maliyet farklılıkları birbirine yakın seyrederken piyasada herhangi bir sorun olmadığını hatırlattı. Ancak kaynak maliyeti farklılıklarında yaşanan büyük artışların serbest piyasaki fiyat oluşumunda makûlün çok üstünde artışlara yol attığına işaret edilen açıklamada, “Haliyle bu durum sadece üreticiler açısından değil ister serbest piyasadan, isterse düzenlenen tarifeden enerji alsın bütün tüketicilerimize fiyat artışı riskini de beraberinde getiriyordu” denildi. 

17 Mart 2022 tarihli Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK-Kurul) toplantısında elektrik enerjisi fiyatlarının makul olmayan değerlere ulaşmasının önlenmesi ve tüketicilerin korunması, yaşanan kaynak maliyeti artışları nedeni ile üretim yapamayan santrallerin de arz güvenliğine katkısının sağlanması için nasıl ve ne tür önlemler alınacağı belirlenmişti. 

KÖMÜR VE GAZ ELEKTRİĞİNE 2,5 TL SINIRI

Dün (29 Mart 2022) toplanan Kurul’da, daha önce belirlenen usule uygun olarak üretim santrallerine yönelik azami uzlaştırma fiyatları belirledi. Başlangıç olarak belirlenen azami uzlaştırma fiyatları; doğal gaz santralleri ve ithal kömür santralleri için (MW başına) 2500 TL, diğer santraller için 1200 TL oldu. 

YILMAZ: DESTEKLEME BEDELİ ADİL PAYLAŞILACAK

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, toplantının ardından yaptığı açıklamada, EPİAŞ’a gönderilecek bu rakamlar ışığında destekleme bedellerini kapsayan bir havuz oluşturulacağını söyledi. Yılmaz: “Destekleme bedeli adil ve şeffaf şekilde paylaştırılarak hem bütün tüketicilerimizi kapsayacak şekilde faturaların yükselmesi engellenecek hem de piyasamızdaki arz güvenliğine katkı sunulacak. Bu tip bir geçici mekanizma ile üretim santralleri de tüketicilerin elektrik faturalarındaki maliyet yüküne ortak olacak” dedi.  

BENZERLERİ AVRUPA’DA DA VAR   

Bu mekanizmanın benzerlerinin Avrupa ülkelerinde de uygulandığına dikkat çeken EPDK Başkanı, yaşanan küresel gelişmeler sebebi ile doğalgaz ve kömür gibi ithal enerji hammaddelerindeki maliyet artışının faturalara yansıtılmasının engellenmesinin hedeflendiğini vurguladı. 

KAPANMA RİSKİ, İSTİHDAMA TEHDİT

Kış ve ilkbahar yağışlarının hidroelektrik üretimi için memnuniyet verici düzeyde olduğunu ancak ithal ürün maliyetlerindeki yüksekliğin piyasa fiyatlarını da hala çok yüksek seviyede tuttuğunu hatırlatan Yılmaz şöyle dedi: 

“Bir tarafta maliyeti düşük santraller var diğer yanda büyük bir istihdam kaynağı olan ancak kapanma riski ile karşı karşıya olan yüksek maliyetle elektrik üreten santraller var. Olağanüstü zamanlardan geçiyoruz ve böylesi süreçlerde dengeyi gözetmek elzemdir. Bu maliyet artışlarını tüketiciye yansıtmadan, güçlü ve geçici bir destekleme mekanizması ile piyasaların sürdürülebilirliğini tam bir işbirliği ile koruyacağız. Piyasa yapısının bozulmasına kesinlikle izin vermeyeceğiz.”

SERBEST PİYASANIN SİGORTASI

EPDK Başkanı Yılmaz, getirilen uzlaştırma fiyatı tavanının serbest piyasa yaklaşımına aykırılık teşkil edip etmediği konusuna da değinde ve şunları kaydetti: 

“İçinden geçtiğimiz süreçte bu kararımız, kanunun verdiği yetki ile uygulanan, piyasamızın adil ve rekabetçi yapısının korunmasına yönelik bir sigorta, bir emniyet sübabı olarak görülmelidir. Gerek devletimizin gerek vatandaşlarımızın büyük fedakârlık gösterdiği bu süreçte sektörümüzün de üzerine düşeni yapması gerekiyor ve yapacağına da yürekten inanıyorum.”

Mehmet KARA - Enerji Günlüğü

Etiketler : , ,
İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler