1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. EPDK`nın tahminleri şaştı, doğalgaz dağıtıcıları zorda

EPDK`nın tahminleri şaştı, doğalgaz dağıtıcıları zorda

Enerji Günlüğü - Türkiye Doğalgaz Dağıtıcıları Birliği Derneği (GAZBİR) Başkanı Yaşar Arslan, doğalgaz dağıtıcılarının, gelirleri tahminlerin...

EPDK`nın tahminleri şaştı, doğalgaz dağıtıcıları zorda

Enerji Günlüğü - Türkiye Doğalgaz Dağıtıcıları Birliği Derneği (GAZBİR) Başkanı Yaşar Arslan, doğalgaz dağıtıcılarının, gelirleri tahminlerin yüzde 38 altında kaldığı için zorda olduğunu açıkladı.

Türkiye'deki doğalgaz dağıtım faaliyetlerini yürüten şirketleri bünyesinde toplayan GAZBİR'in üyeleri arasına geçtiğimiz günlerde İzmirgaz ve Esgaz da katıldı. Zorlu Grubu bünyesinde yer alan ve Gaziantep ile Trakya bölgelerinde doğalgaz dağıtım faaliyetlerini yürüten GAZDAŞ'ın da katılımıyla GAZBİR'in üye sayısı 56'ya yükseldi.

EPDK'NIN HESAPLARI ŞAŞTI

GAZBİR Başkanı Yaşar Arslan, Zorlu Grubu şirketlerinin de birlik bünyesine katılımıyla ilgili düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, tarifeye esas teşkil eden Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) öngörülerinde dağıtım şirketlerinin zarar etmesine yol açan sapmalar bulunduğunu söyledi. Yaşar Arslan, doğalgaz dağıtım şirketleri için EPDK tarafından belirlenen 5 yıllık tarife döneminin birinci yılının geride kaldığını hatırlattı. Arslan, 2013-2016 dönemi sistem kullanım bedeli tarifeleriyle ilgili ilk bir yıllık gerçekleşmelerin, başlangıçtaki öngörülerin yüzde 38 altında kaldığını söyledi.

DAĞITIM ŞİRKETLERİ ZORDA

Sekiz yılını doldurmuş dağıtım şirketlerinin sistem kullanım bedellerinin mutlaka düzeltilmesini isteyen Yaşar Arslan şöyle konuştu:

"2013 yılında tarife alan şirketlerin büyük bölümü, hesaplamanın ihale tarihindeki 4646 sayılı yasaya ve ihale şartlarına aykırı olması nedeniyle düzeltilmesi için talepte bulundular. EPDK’nın düzeltme taleplerine olumsuz cevap vermesi nedeniyle, doğalgaz dağıtım şirketleri hukuki yollara başvurdular. Dağıtım Şirketlerinin davalardaki haklılığı EPDK tarafından 2013 yılında öngörülen abone ve tüketim projeksiyonlarının gerçekleşmemesiyle birlikte net bir şekilde görülmüştür. Bu olumsuzluk dağıtım şirketlerini zor durumda bırakıyor."

YATIRIM GÜCÜ VE İSTEĞİ ERİDİ

Yaşar Arslan, EPDK tarafından belirlenen tüketime bağlı gelir gereksinimlerinin olması gerekenin yüzde 38’e varan oranlarda altında gerçekleşmesinin, doğalgaz dağıtım şirketlerinin yatırım yapma ve hizmet kalitesini arttırma yönünde sarfetmek istediği samimi gücü erittiğini vurguladı. Arslan, "Doğalgaz dağıtım şirketlerinin doğalgaz fiyatından yatırım ve işletme giderleri için aldığı pay ortalama yüzde 2 civarında. Bu pay da göz önüne alınırsa, yüzde 38'e varan sapmaların dağıtım şirketlerinin bütçelerinde çok büyük sorunlar yaratacağı açıktır" diye konuştu.

Önceki ve Sonraki Haberler