1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. EPİAŞ şekilleniyor: BİST, BOTAŞ, TEİAŞ ve Nasdaq ortak olacak

EPİAŞ şekilleniyor: BİST, BOTAŞ, TEİAŞ ve Nasdaq ortak olacak

Enerji Günlüğü - Yeni Elektrik Piyasası Kanunu çerçevesinde kurulması gereken Enerji Piyasaları İşletme Anonim Şirketi’nin (EPİAŞ) ortaklık yapısı...

EPİAŞ şekilleniyor: BİST, BOTAŞ, TEİAŞ ve Nasdaq ortak olacak

Enerji Günlüğü - Yeni Elektrik Piyasası Kanunu çerçevesinde kurulması gereken Enerji Piyasaları İşletme Anonim Şirketi’nin (EPİAŞ) ortaklık yapısı şekilleniyor. Borsa İstanbul (BİST), TEİAŞ ve BOTAŞ’ın yanı sıra Nasdaq da EPİAŞ’ta pay sahibi olacak. 

6646 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu kapsamında kurulacak olan Enerji Piyasaları İşletmeleri A.Ş.’nin (EPİAŞ), kurulmasına yönelik çalışmalar başladı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) da bu hafta sektör temsilcileri ile bir araya gelerek, Kanun’da 6 ay içinde kurulması öngörülen EPİAŞ için hedeflenen kuruluş yapısını paylaşacak. Toplantıya, ELDER, EÜD, GAZBİR, BOTAŞ, TEİAŞ yetkililerinin katılması hedefleniyor.

EPİAŞ’TA KAMU PAYI YÜZDE 60 OLACAK

Ankara merkezli olması hedeflenen EPİAŞ’ın ortakları, Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ), Borsa İstanbul ve piyasa katılımcılarından oluşacak. Doğalgazın da elektrik üretimindeki rolü bulunduğu için BOTAŞ da doğalgaz iletim sistemi işletmecisi konumu nedeniyle TEİAŞ ile birlikte EPİAŞ’ta pay sahibi yapılacak. Ayrıca, Borsa İstanbul’a stratejik ortak olacak ABD’li Nasdaq’a da EPİAŞ’ta pay verilmesi bekleniyor.

YÖNETİM KURULU 9 KİŞİDEN OLUŞACAK

Yapılan çalışmalar ile EPİAŞ’da TEİAŞ ve BOTAŞ’ın yüzde 15’er paya sahip olması, Borsa İstanbul’un ise yüzde 30’luk hissesi bulunması hedefleniyor. Piyasa katılımcıları ile Nasdaq’ın ise yüzde 40 oranında ortak olması öngörülüyor. Özel sektörden talep toplama yapacak olan EPİAŞ’ın ortaklarının temsilcilerinden oluşacak 9 yönetim kurulu üyesi olması planlanıyor. Sektörden alınacak görüşler sonrasında ortaklar arasında imzalanacak sözleşme ile EPİAŞ’ın kurulması bekleniyor.